понеділок, 28 січня 2008 14:23

Робити бізнес в Україні стало важче

Торік показники сприятливості для ведення бізнесу в Україні були найгіршими за останні три роки. Це засвідчило соцопитування, яке Інститут економічних досліджень та політичних консультацій провів серед керівників підприємств.

Діловий клімат експерти оцінювали за п"ятьма показниками: рівнем корупції, станом дотримання прав власності та станом законодавства, державним втручанням і бюрократизованістю процедур.

Виконавчий директор інституту Оксана Кузяків, 35 років, зазначає, що погіршилися перші чотири чинники із п"яти. Зокрема 90% підприємців вважають: в Україні не дотримуються права власності.

Також опитані скаржаться на непередбачуваність вітчизняного законодавства й зростання рівня корупції. 20% підприємців уважають, що держава стала більше втручатися в бізнес. Це стосується регулювання цін на окремі продукти й товари.

— Зазвичай це пояснюється бажанням держави захистити права громадян, але насправді призводить до високого рівня корупції та фактичного обмеження конкуренції, — наголошує 46-річний Дмитро Ляпін з Інституту конкурентного суспільства.

За цих умов українцям доводиться платити більшу ціну за таку ж саму якість товарів та послуг, як і в країнах із добрими умовами для ведення бізнесу. Бо всі податки підприємці закладають у ціну продукції.

— Існує парадокс: діловий клімат погіршується, а економіка росте, — зауважує Оксана Кузяків. — Бо ризикованість середовища дає можливість для інвесторів, які зважуються вкласти сюди свої капітали, отримати вищі прибутки. Але для цивілізованого ринку це погано. Тому ми й недоотримуємо інвестиції.

Бізнес очікує на реформи з боку влади. Насамперед зниження податків і меншого втручання держави.

— Найболючіше питання для малого і середнього бізнесу — нарахування на фонд оплати праці, — продовжує експерт. — Велике податкове навантаження спричиняє зарплату в конвертах і збільшує тіньову економіку.

Якщо 2005 року середній показник сплати податків в Україні становив 78%, то минулого склав 43%.

Зараз ви читаєте новину «Робити бізнес в Україні стало важче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути