Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2007 17:00

"Чорні" політтехнологи нагадують про себе

Початок виборчої кампанії виявився не настільки бурхливим, як можна було очікувати. Адже щоразу політичні партії намагаються знайти не лише вдалі піар-ходи для себе, але й відшукати щось "смажене" проти своїх конкурентів. Цього разу позитивних знахідок виявилося замало. Партійні ідеологи продовжують апелювати до своїх торішніх гасел. Їх тільки трохи оновили.

Так, "регіонали" підняли на прапор стару добру "стабільність". Саме вона стала головним гаслом їхньої кампанії. "Нашоукраїнці" замість мобілізації електорату на боротьбу з наступом "тих, хто повертається" (повернення Партії регіонів стало доконаним фактом), зробили ставку на скасування депутатської недоторканності. "Бютівці" модернізували свою "справедливість", спробувавши сформулювати національну ідею у форматі "українського прориву". Навіть латинську транслітерацію вигадали: "Ukrains"kyi proryv".

З останнім якраз і пов"язаний поки що найбільш гучний скандал кампанії. Адже, як виявилося, книжку саме під такою назвою ще 2005 року написав (чи то, як водиться з вітчизняними політиками, за нього написали) тодішній перший віце-прем"єр уряду Тимошенко, а тепер міністр економіки уряду Януковича Анатолій Кінах. Саму книгу мало хто бачив, ще менше її читали, але назва вмить стала відомою більшості політично небайдужих українців. Кумедно спостерігати, як поряд із "бютівськими" біґбордами з"явилися замовлені "регіоналами" лайтбокси із зображенням обкладинки книги Кінаха "Український прорив". Мета акції — знизити рейтинг БЮТу, звинувативши його у плагіаті.

Книжку під такою назвою Анатолій Кінах видав ще два роки тому

Такий кричущий факт, напевне, став би визначальним для західного виборця. Для пересічного ж українця подібна колізія не має жодного значення. Адже ми ставимося без пієтету до права інтелектуальної власності, купуючи неліцензійні DVD чи програмне забезпечення для комп"ютера. Врешті-решт скандал лише привернув додаткову увагу до "бютівської" політреклами.

У деяких областях, зокрема на Житомирщині та Кіровоградщині, невідомі опоненти "Нашої України—Народної самооборони" вночі роз"їжджають селами на автівках і через мегафони закликають сплячих селян голосувати за президентський мегаблок. Зрозуміло, що мало хто із "загітованих" проти ночі захоче віддати свій голос за НУ-НС. Інші вигадники підробляють передвиборні листівки опонентів і намертво приклеюють їх на лобовому склі автівок громадян.

До кінця кампанії "чорні" піарники обіцяють подарувати чимало подібних вигадок. На них підуть немалі гроші. Хоч ефективність таких прийомів залишається сумнівною.

Зараз ви читаєте новину «"Чорні" політтехнологи нагадують про себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути