Цьогоріч рекордний урожай спровокував обвал цін на овочі та картоплю. Покупці задоволені, а фермери зазнають збитків.
— Були досить сприятливі погодні умови, — каже експерт Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон, 26 років. — Зросла урожайність усіх овочів. За третій квартал ціни впали на 56 відсотків. Картопля від початку року подешевшала майже вдвічі.
Чому фермерам вигідніше заорати урожай, а не зберегти?
— Заорюють або технічно непридатні овочі, або якщо ціни на них не покривають витрат на збирання.
Через нестачу сучасних сховищ овочі складно зберігати до весни. Спорудженням їх має займатися бізнес. А держава повинна посприяти: скажімо, зменшити податкове навантаження або забезпечити пільгове кредитування. Дрібний фермер не може збудувати самотужки ангар для зберігання картоплі вартістю в кілька мільйонів гривень. Позику взяти практично неможливо, бо нема чого давати в заставу банку. Таке можуть собі дозволити лише великі корпорації.
Допомогли гуртові ринки, які відкрили у великих містах?
— Вони розширили можливості для торгівлі та підвищили конкуренцію. Але сховища для зберігання продукції у них не надто великі.
Переважно врожай овочів зберігається в звичайних погребах селян. Дотриматися оптимального режиму в них неможливо. Тому щороку втрачаємо 10–20 відсотків зібраного.
Чи могла б Україна збільшити експорт овочів?
— Експортний потенціал у нас є. Але сама практика нерозвинена. Найпривабливішим ринком є Росія. Однак цього року в них ситуація з овочами значно краща, ніж торік.
Що чекати 2012-го?
— Посіви овочів трохи зменшаться, але несуттєво. Адже основний їх виробник — господарства населення, а вони нечутливі до коливань ринку. Можуть значно знизитися посіви капусти, бо цього року вона стала лідером із цінового падіння — майже в 10 разів.
Коментарі