середа, 02 листопада 2011 05:45

Ціни упали на 56 відсотків за квартал

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

Цьогоріч рекордний урожай спровокував обвал цін на овочі та картоплю. Покупці задоволені, а фермери зазнають збитків.

— Були досить сприятливі погодні умови, — каже експерт Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон, 26 років. — Зросла урожайність усіх овочів. За третій квартал ціни впали на 56 відсотків. Картопля від початку року подешевшала майже вдвічі.

Чому фермерам вигідніше заорати урожай, а не зберегти?

— Заорюють або технічно непридатні овочі, або якщо ціни на них не покривають витрат на збирання.

Через нестачу сучасних сховищ овочі складно зберігати до весни. Спорудженням їх має займатися бізнес. А держава повинна посприяти: скажімо, зменшити податкове навантаження або забезпечити пільгове кредитування. Дрібний фермер не може збудувати самотужки ангар для зберігання картоплі вартістю в кілька мільйонів гривень. Позику взяти практично неможливо, бо нема чого давати в заставу банку. Таке можуть собі дозволити лише великі корпорації.

Допомогли гуртові ринки, які відкрили у великих містах?

— Вони розширили можливості для торгівлі та підвищили конкуренцію. Але сховища для зберігання продукції у них не надто великі.

Переважно врожай овочів зберігається в звичайних погребах селян. Дотриматися оптимального режиму в них неможливо. Тому щороку втрачаємо 10–20 відсотків зібраного.

Чи могла б Україна збільшити експорт овочів?

— Експортний потенціал у нас є. Але сама практика нерозвинена. Найпривабливішим ринком є Росія. Однак цього року в них ситуація з овочами значно краща, ніж торік.

Що чекати 2012-го?

— Посіви овочів трохи зменшаться, але несуттєво. Адже основний їх виробник — господарства населення, а вони нечутливі до коливань ринку. Можуть значно знизитися посіви капусти, бо цього року вона стала лідером із цінового падіння — майже в 10 разів.

Зараз ви читаєте новину «Ціни упали на 56 відсотків за квартал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути