Ексклюзиви
четвер, 16 жовтня 2008 20:03

Чи не боїтеся ви за свої гроші?

Ще кілька місяців тому мало хто міг передбачити, що в такого нібито благополучного українського банківського сектору незабаром будуть проблеми. Світова фінансова криза накрила українські банки, ніби велетенська хвиля. Мільйони людей тримають там свої вклади. Чи не боїтеся ви за свої гроші?



Валерій Солдатенко, 63 роки, науковець:

— Маю три банківські картки, на які отримую зарплату. Поки ще є якісь гроші вдома від минулої зарплати, тож особливої тривоги не відчуваю. Але колеги кажуть, що в банкоматах буде обмеження на зняття готівки — до 1000 гривень. То якщо треба буде придбати щось із речей тривалого вжитку, будуть ускладнення. Доведеться лаятися з банкірами — іншого нам не залишається. Маю трохи заощаджень на депозитному вкладі, термін його збігає в грудні. Два місяці можна почекати. Та й там не така сума грошей, щоб за них боятися.




Галина Доля, 37 років, продавець газет:

— Фінансової кризи ми не відчуваємо, бо ніяких вкладів у банках не маємо. Учора чоловік спокійно зняв у банкоматі свою зарплату. Та й я ще не чула, щоб хоч один банк закрився. Хіба що перепродують якийсь... Нас більше турбує підвищення цін. Усе так різко почало дорожчати. М"ясо уже по 60 гривень. Доведеться на картоплі й овочах зимувати.




Володимир Сушко, 60 років, підприємець:

— Ми з дружиною мали рахунки в "Промінвестбанку". Але тиждень тому всі гроші зняли — порадив знайомий, колишній працівник банку. Для фірми відкрили рахунки в "Авалі". Заощадження поки що нікуди не кладемо — син хоче нову машину придбати. Днями жінка в банкоматі змогла отримати свою пенсію. Серед моїх знайомих бізнесменів ніякої паніки нема, бо всі розуміють, що все робиться штучно. Як і раніше, на коливаннях курсу долара хтось заробить купу грошей. Треба ж олігархам кошти на вибори звідкись узяти. Із свого бізнесу вони їх виймати не будуть. А з кишень людей — будь ласка. Але, думаю, скоро все владнається.




Наталія Борисова, 48 років, учитель:

— Жах що твориться! У банках паніка, щодня то про один, то про інший усякі неприємні новини. Ні депозитів, ні кредитів не видають. Тільки по тисячі гривень із термінових внесків можна отримати. У нас є трохи грошей на депозитному вкладі — чоловік невеликим бізнесом займається. Боїмося, щоб і те не пропало. Бо вже неодноразово багаті за рахунок бідних виїжджали.




Анатолій Максимов, 30 років, працівник банку:

— У нас кажуть, що дефіцит паперових грошей спровокували автосалони, які останні тижні прагнули продавати машини тільки за готівку, бо автокредити були обмежені. Тому люди, які купували авто, масово знімали депозитні вклади. Серед клієнтів нашого банку нездорового ажіотажу нема. Банкомати щодня заряджаємо такою ж сумою, як і завжди. Сьогодні навіть один депозит прийняли. А кредитів поки що не видаємо, тільки приймаємо документи на розгляд. Чекаємо роз"яснень Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Чи не боїтеся ви за свої гроші?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути