Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2018 07:05

Церкви в Україні готові до об'єднання

9 жовтня у Стамбулі розпочалося засідання синоду Константинопольського патріархату. На ньому можуть затвердити томос щодо автокефалії Української православної церкви. Тобто надати статус помісної — самокерованої, незалежної частини Вселенської православної церкви.

Вранці 10 жовтня на засідання синоду прибули архієпископ Даниїл Памфілонський і єпископ Іларіон Едмонтонський. У вересні вони приїхали до Києва як посланці Вселенського патріархату. Мали координувати спілкування між представниками трьох православних церков — Київського та Московського патріархатів і автокефальної. А також повинні допомогти організувати собор, на якому проголосять Українську помісну православну церкву й оберуть її предстоятеля.

Їхню доповідь про перебування в Україні заслухали під час синоду в Стамбулі.

— Все буде добре. З Божою поміччю, — відповів на запитання журналістів екзарх Даниїл, 46 років, перед засіданням. — Я був радий побачитися з представниками церковної та світської влади України. Враження від поїздки хороші. Церкви в Україні готові до об'єднання вже протягом 27 років. Якщо не довше — століття.

11 жовтня продовжили обговорювати українське питання.

— Наша доповідь пройшла чудово. Сприйняли її добре. Ми провели зустріч із патріархом, а сьогодні вранці продовжуємо, — каже Даниїл Памфілонський. — Надіємося, що до кінця дня з'явиться офіційне повідомлення. Всі зацікавлені українською темою. Мали багато запитань і відповідей. Думаю, буде щось позитивне.

На момент здачі газети в друк ще не було рішення синоду й офіційної заяви.

Зараз ви читаєте новину «Церкви в Україні готові до об'єднання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути