Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 06:45

Брюссель виділить 40 мільйонів євро на центри вакцинації

— Розпочали перегляд Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Наш інтерес стосується оновлення додатків у частині торгівлі, цифровізації економіки, зеленого курсу, укладення промислового безвізу, входження в енергетичний ринок ЄС та взаємодії в галузі транспорту. Переговори триватимуть упродовж року, — каже прем'єр-міністр України 45-річний Денис Шмигаль на пресконференції після засідання Ради асоціації в Брюсселі 11 лютого.

Домовились, що ЄС виділить 2,45 млн євро на навчання українських держслужбовців європейського права й економіки у Варшаві. Також Україна отримає 170 тис. доз вакцини від коронавірусу. 40 млн євро спрямують на облаштування вакцинаційних центрів.

— Україна потребує перегляду Угоди про асоціацію, — говорить експерт із міжнародних відносин Леонід Літра, 35 років. — Вона діє п'ять років. За цей час Євросоюз став головним економічним і політичним партнером для нас. Половину положень вже виконали. Потрібне чіткіше розуміння, куди рухатимемося, коли все втілимо до кінця. А в Євросоюзу стримана позиція. Припустили можливість обговорення, очікують пропозицій. Наголошують, що Україна має ще багато виконати в рамках поточної угоди.

— До промислового безвізу ми не готові. Аби постачати готову продукцію на європейський ринок, кожне виробництво має пройти сертифікацію. Для цього потрібно змінювати українське законодавство відповідно до норм ЄС, — каже економіст Борис Кушнірук, 55 років. — Лише підприємства харчової промисловості намагаються відповідати цим стандартам на всіх етапах виробництва ще з 2000-х. Інша проблема — відсутність реформ судової та правоохоронної систем. Як із нами торгувати, якщо наші суди здатні ухвалити рішення і відібрати власність у будь-кого?

Зараз ви читаєте новину «Брюссель виділить 40 мільйонів євро на центри вакцинації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути