вівторок, 24 липня 2007 17:31

Яловичина та свинина можуть стати дефіцитом

Через спричинений спекою неврожай у країні продовжує дорожчати зерно. Приміром, продовольчу пшеницю селяни можуть продати до державних засіків по 900–1000 грн за тонну.

Для господарств, де спеціалізуються на вирощуванні сільгоспкультур і де змогли захистити врожай від спеки, — це добре, бо є можливість більше заробити. Водночас високі ціни на зерно створили відразу дві проблеми. По-перше, є загроза подорожчання хліба. По-друге, серйозні ускладнення можуть початися на м"ясному ринку. Вже взимку яловичина й свинина можуть стати дефіцитом. Бо нині поголів"я активно вирізають.

Для тваринницьких ферм здорожчання зернових — справжня біда. За січень–червень нинішнього року сільгосппідприємствами реалізовано на забій 585 тис. т худоби і птиці в живій вазі. Це на чверть більше, ніж за аналогічний період торік. Зокрема, виробництво свинини зросло на 42,6 тис. т. Це на 45% більше, ніж за перші шість місяців 2006-го. Ситуація для вітчизняних виробників м"яса постійно погіршується. Тваринники "скидають" худобу, бо утримувати її нерентабельно. З початку року ціни на основні види фуражних культур і готові комбікорми зросли на 40–50%, енергоносії — на 40%. До того ж у південних областях вигоріли трави.

Держбюджет недоотримав півмільярда гривень податків

Тому в найбільш постраждалих від посухи регіонах населення вирізає худобу через брак кормів. А цим користуються заготівельники — за м"ясо дають надто низьку ціну. Яловичину приймають навіть по 4 грн за кілограм живої ваги, свинину — по 4,5–5 грн.

Водночас стрімко зростають обсяги увезення до нашої країни м"яса та м"ясопродуктів низької якості за демпінговими цінами з використанням різних тіньових схем. Так, у січні–червні імпортовано 110 тис. т такої сировини, що майже на 40% більше, ніж за відповідний період минулого року. Причому з цього обсягу "чистий" імпорт становить лише 4%. Решту завезено з   використанням "пільгових схем" — тобто без сплати мита та податку на додану вартість. Так, за давальницькими операціями до країни потрапило 42,9 тис. т, через території пріоритетного розвитку та вільні економічні зони — 63 тис. т. Держбюджет недоотримав півмільярда гривень податків.

Це — проблема не сьогоднішнього дня. Кабмін вже намагався  приструнити тіньовий експорт постановою ще у квітні нинішнього року. Документ забороняв ввезення окремих видів давальницької сировини, зокрема м"яса й харчових нутрощів. Та дію тих пунктів урядової постанови, що ввімкнули червоне світло на шляху неконтрольованого імпорту, зупинив суд. Представники Феміди зробили це, відгукнувшись на клопотання однієї із зацікавлених продовольчих компаній, яка має бізнес на ввезенні закордонного м"яса та субпродуктів.

Зараз ви читаєте новину «Яловичина та свинина можуть стати дефіцитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути