Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 17:50

"Як прозаїк Загребельний другий після Старицького"

"Як прозаїк Загребельний другий після Старицького"

3 лютого від туберкульозу помер письменник, лауреат Шевченківської  премії Павло Загребельний, 84 роки. Про його творчість і сучасну літературу загалом говоримо з письменником Володимиром Голобородьком, 68 років.

— Загребельного не можна назвати генієм, як Павла Тичину, але він був великим письменником. Як прозаїк — другий в українській літературі після Михайла Старицького.

Загребельний написав десятки романів, і у всіх відчувається вміння збудувати твір. Правда, його роман "Первоміст" — дуже нудна річ. Потім став знаменитим роман "Диво". Там дві сюжетні лінії: про німецьку окупацію і князівські часи. Там, де автор пише про Київську Русь, — цікаво. А де про окупацію — нудно, бо цензура лютувала.

Коли Загребельний написав "Роксолану", то ми, московські українці, ахали й охали від задоволення. Велика українка стала головною дружиною турецького султана Сулеймана. Роман написано здорово. Тодішній перший секретар КПУ Володимир Щербицький сприяв письменнику, на нього працювало ціле сонмище учених в архівах Польщі та Стамбула.

Але пам"ятник собі Загребельний поставив романом "Я, Богдан". Це дуже критичний твір про український народ. Написаний блискуче, на одному диханні. У світовій літературі мало творів, рівних цьому. Його можна поставити поряд із романами Дюма-старшого, Золя, Флобера, Старицького. Блискуче написана і "Євпраксія", але на головну героїню автор трохи навів глянець.

Загребельний проявив і талант сатирика у романі "Гола душа" про дійсність часів Щербицького. Він показав усю верхівку тогочасної України з її гульбищами й інтригами. А теперішню бардачну свободу розкрив у романі "Металобрухт".

Кого з нинішніх українських літераторів можна порівняти із Загребельним?

— Такого рівня їх немає. Зі старшого покоління цікавими прозаїками були Анатолій Дімаров, Володимир Дрозд, Роман Андріяшик. Геніальні здібності виявляв у новелах Григір Тютюнник.

Із молодих безперечний талант має Марія Матіос. Як прозаїк проявився Юрій Андрухович, але він пише модернову прозу, проти якої виступав іще Іван Франко. Поезія в Андруховича виходить краще. Оксана Забужко була і залишилася поетесою — романи їй протипоказані. Великі надії подавав Василь Шкляр. Але він уловив читацьку тенденцію і став писати детективи, а така література не може стати класикою. Тим паче давати за детектив Шевченківську премію було б повним маразмом. Хай візьме й напише соціальний роман. Дуже важко читати Ірен Роздобудько. Не розумію, чому її так піднімають.

Як оцінити сьогоднішній стан нашої літератури?

— І в Україні, і у світі йде загнивання літератури і культури. Бо серйозна література вимагає мислення, а люди не хочуть думати. Телевізор і комп"ютер нищать цивілізацію.

Єдиний позитив — почали більше видавати україномовних поетичних і прозових книжок. Це завдяки нинішній владі та президенту Ющенку. Але драма помирає. Останнім майстром цього жанру був Ярослав Стельмах, який загинув у автокатастрофі.

Трагедія української літератури в тому, що нема читача. У Росії трохи краща ситуація, бо імперії завжди створюють велику літературу. Вікторія Токарєва пише чудові романи про горбачовські та єльцинські часи.

Але і в нас, і у них поки що переважає чтиво. Це відповідь на засилля телебачення. Література може розвиватися тільки на тих підвалинах, які заклало ХІХ століття: чітка композиція, добре викладений сюжет, глибокі думки. Проза вимагає такого ж мислення, як і поезія.

То модернова проза — це не література?

— Лише якщо модерніст — геній. Як Оскар Вайлд. Його роман "Портрет Доріана Ґрея" дуже афористичний, із блискучим гумором. У нас були модерністами Марко Черемшина, Василь Стефаник, поет Микола Вороний. Модернізм має ґрунтуватися на філософському мисленні і ситуації, коли людина перебуває на межі життя й смерті.

Та добре, що тепер у нас хоч графоманські твори виходять. За Кучми і такого не було. Тож відродження настати ще може.

Зараз ви читаєте новину «"Як прозаїк Загребельний другий після Старицького"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути