Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 07:00

Ахметов збагатився майже втричі завдяки тарифам і експорту

Рейтинг найбагатших українців 2021 року очолили 54-річний Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, 60 років, і 47-річний Костянтин Жеваго.

Статки Ахметова зросли у 2,7 раза — з $2,8 млрд до $7,6 млрд. ­Активи Пінчука збільшилися з $1,4 млрд до $2,5 млрд. Жеваго — з $1,1 млрд до $2,4 млрд. Такі дані оприлюднив журнал "Форбс Україна", опублікувавши список 100 найбагатших людей України.

Статки Ігоря Коломойського оцінили в $1,8 млрд. На $0,8 млрд більше, порівняно з 2020-м. Геннадій Боголюбов має $1,7 млрд — за рік додав $0,5 млрд. Олександр та Галина Гереги — $1,7 млрд. На $0,4 млрд більше.

П'ятий президент Петро Порошенко став багатшим на $0,2 млрд. Його активи оцінюють у $1,6 млрд. Опустився в рейтингу з третього на сьоме місце.

Загалом багатство першої сотні зросло на 42%, до $44,5 млрд. Збільшенню активів сприяло зростання цін на головні експортні товари — нафту, сталь, пшеницю й кукурудзу, вважають укладачі рейтингу.

— Приріст майже втричі статків Ахметова співмірний із підвищенням тарифів у енергетиці, де він є монополістом, — каже економіст 48-річний Андрій Новак. — Як власник значної частки енергетичного комплексу України Ахметов збагатився коштом споживачів. Плюс використав сприятливу кон'юнктуру на експорт металу. Без тарифів, що ухвалює держава через регуляторів, Ахметов не зміг би отримувати такі надприбутки. В енергетичній галузі все регулює влада. Стрімке збагачення конкретної людини відбувається в умовах війни, економічної кризи з падінням внутрішнього валового продукту на 4 відсотки за минулий рік.

Боротьба з корупцією та олігархатом лише декларується. В реальності відбувається протилежне. З 1 січня вкотре підвищили ціни на газ та електроенергію — на десятки відсотків. Це свідчить, у чиїх інтересах працює уряд.

У фаворі у влади той, хто найбільше примножив статки й посів перше місце у списку найбагатших. Але й до інших олігархів ставлення лояльне.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов збагатився майже втричі завдяки тарифам і експорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути