пʼятниця, 15 грудня 2017 05:46

"25 років вивозимо сировину і купуємо закордонне"

8 грудня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "­Купуй українське, плати українцям".

За ним компанії, які використовують вітчизняну сировину, наймають українців на роботу, виробництво яких розташоване в Україні — матимуть переваги при держзакупівлях. Виграватимуть торги, навіть якщо пропонують вищу ціну.

Заступник міністра економічного розвитку й торгівлі Максим Нефьодов назвав законопроект мегакорупційним. Каже, він порушує Угоду про асоціацію з Євросоюзом, обтяжує державний бюджет і не стимулюватиме олігархів інвестувати в оновлення виробництва. Через його дію з українського ринку можуть піти іноземні компанії. А також вітчизняні дистриб'ютори, котрі не виробляють, але продають українську продукцію. Про це застерігають експерти Центру вдосконалення закупівель.

— Імпортна складова в держ­закупівлях товарів становить близько 27 відсотків — здебільшого це енергоносії, які в нас не виробляють. У послугах вона нижча. Там 99 процентів учасників і переможців конкурсів — українські компанії. Тепер із них почнуть вибивати хабарі за 23 додаткові документи для участі в тендері, — говорить Павло Кухта, заступник голови Стратегічної групи радників із підтримки реформ в Україні.

— Ми 25 років вивозимо сировину і купуємо закордонне. Як тоді може з'явитися внутрішнє виробництво? — запитує економіст Борис Кушнірук, 51 рік.

— Таке рішення обійдеться бюджету дорожче. Однак якщо купуємо дешевше імпортний товар, то гроші відправляємо за кордон. А вітчизняні виробники сплатять тут податок на додану вартість, на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок, зарплату працівникам. У кінцевій продукції до 40 відсотків — це податки.

Закидають, що процедура підтвердження українського походження — ускладнена. Мовляв, це створює небезпеку корупції. Але всі виробники мають ці документи. Проблему можна вирішити просто: зібрати дані на підтвердження, що твоя продукція є вітчизняною, і разово внести в ре­єстр. Ця інформація має бути у відкритому доступі. Мусить бути й орган контролю, який перевірятиме її достовірність. У нього слід призначити представників спілки промисловців та підприємців, Міністерства економічного розвитку. Якщо щось негаразд — підприємство вилучають із реєстру й порушують кримінальну справу за незаконне використання бюджетних коштів.

Цей закон можна уточнювати. Я — прихильник збільшення місцевої складової у виробництві до 35 відсотків (пропонується на рівні 20%. — ГПУ). Також варто зменшити обсяги торгів. Скажімо, закуповувати не одразу 10 тисяч чобіт для війська, а по тисячі за раз. Це дозволить більше залучати малі та середні підприємства.

Зараз ви читаєте новину «"25 років вивозимо сировину і купуємо закордонне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути