Ексклюзиви
середа, 29 червня 2011 06:15

Згоріла дача голови Чигиринської райдержадміністрації

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Місцева жителька Юлія стоїть на подвір’ї в селі Суботів Чигиринського району, де будували дачу голові райдержадміністрації Володимиру Калашнікову. Від будинку залишився тільки фундамент. Рештки дерев’яної споруди згребли і вивезли
Місцева жителька Юлія стоїть на подвір’ї в селі Суботів Чигиринського району, де будували дачу голові райдержадміністрації Володимиру Калашнікову. Від будинку залишився тільки фундамент. Рештки дерев’яної споруди згребли і вивезли

У ніч на 19 червня в селі Суботові Чигиринського району згорів дачний будинок 53-річного Володимира Калашнікова, голови Чигиринської райдержадміністрації. Місцеві впевнені, що помешкання підпалили.

— Як побачите Богданову церкву, що на 5 гривнях намальована. — зупиняйтеся, — кажуть у вівторок у сільській раді. — Дача Калашнікова на горбі біля церкви.

Вище Іллінської церкви, на місці стежки — підгорнута грейдером дорога. Далі — обгороджена дерев'яним тином ділянка. У кінці — купа попелу, обгорілі дерева й рештки кам'яного фундаменту невеликої будівлі.

— Це дерев'яна врем'янка була, — пояснює сусідка Калашнікова 73-річна Катерина Жалдак. — Він ще в ній не жив, тільки навідувався. Строїли не місцеві, а будівельники з Чигирина. Гарна така хатинка була: криша інтересною черепицею накрита, євровікна, спутнікова тарєлка. Як горіло — я не чула, хоч живу хата біля хати. Зранку прокинулася — робочі прийшли. Кажуть: дайте підборочну лопату попіл зібрати. Глядь, а на місці хати — згарище. Жалко так. Думаю, це йому підпалили. Сама вона загоріться не могла. Туди ніяких комунікацій не встигли провести.

Першим пожежу побачив сторож музейного комплексу Микола Дорош:

— Загорілося о 0.20. Я побачив вогонь і зразу визвав пожежників. За 15 хвилин були і вони, і міліція. Але що ти зробиш, як то дерево. Згоріло вмить.

Із вікон будинку Калашнікова було видно усипальницю Богдана Хмельницького — Іллінську церкву. Місцеві кажуть, що Калашніков мав намір зводити великий будинок. У сільській раді оформив документи на 0,23 га. Під майбутній дім робітники забивали кілки. Почали копати криницю. Після пожежі роботи зупинили.

— Ми не проти були, щоб він будувався, — каже Жалдак. — Порядку в селі більше, дороги взимку розчищали. А що тепер буде — не знаю.

Міліція і пожежники коментарів не дають. Стверджують, що на місце події не виїжджали.

Володимира Калашнікова призначили головою Чигиринської райдержадміністрації в квітні 2009 року. До цього він очолював філію банку "Райффайзен банк Аваль" у Харкові. За президента Кучми — працював головою Зміївської райдержадміністрації Харківської області. Звів двоповерховий особняк у селі Задонецьке на території національного природного парку "Гомільшанські ліси". За парканом будинку опинився 400-літній дуб. Калашніков обіцяв місцевим жителям вільний доступ до нього. Однак слова не дотримав.

На свято Покрови, 14 жовтня минулого року, Володимир Миколайович склав вірш на честь губернатора Черкащини Сергія Тулуба. Розпочав його словами: "Ви роду Тулубів прямий нащадок. Тих, хто йшли на бій і ешафот..." У районі прославився тим, що змушував усіх вступати до Партії регіонів. Потім вимагав із підприємців гроші на ремонт річкового порту поблизу села Рацеве. Як згодом повідомили в райдержадміністрації: "На виконання робіт було залучено благодійні кошти та будівельні матеріали в сумі близько 300 тис. грн". Кілька місяців тому в Суботові дотла згоріла службова "шкода" Калашнікова.

Для Черевка відгородили 100 гектарів лісу

Голова обласної ради "регіонал" Валерій Черняк, 59 років, має садибу в Дахнівці поблизу Черкас. Великий дім на вул. Весняній звів колишній черкаський мер Анатолій Волошин. Він займається бізнесом.

Особняки в курортному селі Кедина Гора Золотоніського району мають колишній народний депутат від Черкас Борис Райков і "регіонал" Володимир Олійник.

Великий дім у селі Водяники є в колишнього губернатора Олександра Черевка.

Триповерховий будинок із високими шпилями обгороджений дерев'яним парканом. На одній стіні вмонтований годинник, на іншій — підкова із хрестом. Фасад прикрашений фігурками сов. Поряд церква. Поблизу дачі облаштували два ставки, насипали пісок.

— У Німецькому лісі для губернатора одгородили гектарів 100 угідь. 3-метрова огорожа, — показує місцевий Сергій. — Казали, шо, крім кабанів, кіз, там ще й муфлони живуть.

Теперішній голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, 58 років, винаймає особняк у центрі Черкас. Троє його заступників також мешкають в орендованому житлі.

 

Зараз ви читаєте новину «Згоріла дача голови Чигиринської райдержадміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути