четвер, 14 лютого 2008 15:44

Здавачі молока вирізають дійних корів

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  56-річна Катерина Пацьора з райцентру Чорнобай гладить корову Куклу. Поруч з нею — бичок Лютий. Жінка каже, що все життя доглядала корів. Але зараз їх невигідно тримати через низьку ціну на молоко
56-річна Катерина Пацьора з райцентру Чорнобай гладить корову Куклу. Поруч з нею — бичок Лютий. Жінка каже, що все життя доглядала корів. Але зараз їх невигідно тримати через низьку ціну на молоко

До непрацюючого державного магазину на кутку Бугаївка в райцентрі Чорнобай о сьомій ранку приїжджає молоковоз Канівського маслосирзаводу. Брязкаючи бідонами, сходяться півтора десятка місцевих жителів. За літр зданого молока їм платять 1,6 грн.

— Хіба можна оце так людей обіжать, — скаржиться 56-річна Катерина Пацьора. — Такі копійки платять, а попробуй походи біля тієї корови. Нагодуй її, і напій, і почисть.

Раніше жінка тримала дві корови. Нещодавно одну продала, бо нічим годувати. Цьогоріч не вродили буряки й овес на сіно. Довелося купувати жом і силос.

— Хотіли соломи купить, так один тюк — 70 гривень, — бідкається Катерина Пацьора. — Це скільки ж мені молока треба продать?

Машина стоїть півгодини. Потім їде по інших точках у селищі та сусідніх селах.

— Канівська машина спочатку давала за молоко на 5 копійок більше за інших, аби клієнтів мати. А тепер дає, як усі — 1,6 гривні. Раніше кожні п"ять днів гроші давали, а тепер, бува, й на 15 задержують, — продовжує Катерина Пацьора.

Жінка розповідає, що люди почали продавати корів. Тримати їх невигідно. За минулу зиму із 37 корів на її кутку залишилося менше половини.

— Цієї весни, може, вже й тих не набереться, — каже Пацьора. — Ще й ніде їх пасти. Всю землю людям на городи пороздавали та порозорювали.

Торік кількість корів у підсобних господарствах Чорнобаївського району зменшилася на 500 голів. На 1 січня 2008 року їх було 4149.

У районі молоко скуповують довколишні молоко- та маслосирзаводи — Світловодський, Канівський, Золотоніський, Кременчуцький, Хорольський та Черкаський. Працюють і два місцевих підприємства — Чорнобаївське "Імперіал-Плюс" та Іркліївський маслосирзавод. Працівники останнього кажуть, що ціни на молоко в регіоні визначають кілька великих заводів — як Канівський чи Золотоніський. А малим доводиться підлаштовуватися під них.

Корма дорожчають із кожним днем

Закупівельну ціну зменшили всі підприємства. Здавачі не мають цьому пояснення.

— Об"єктивних причин немає, — вважає 50-річний Микола Небелиця, директор товариства "Іскра", що в селі Байбузи Черкаського району. Підприємство має 450 корів.

— Закупівельну ціну зменшують тоді, коли падає реалізація молочної продукції, — додає начальник відділу сировини черкаського молокозаводу "Юрія" 32-річна Оксана Нагорна. — Треба продати те, що маємо на складах.

У Кочержинцях Уманського району працює пункт збору молока від молокозаводу "Лакталіс-Миколаїв", що за 300 км від населеного пункту. Літр молока купують за 1,9 грн. Доплачують за жирність. Якщо вона вища норми, за літр дають 2–2,15 грн.

Кожну партію перевіряють на чистоту й щільність молока.

— Чим я більше прийму, тим більше зароблю. Мені платять 6 копійок за літр, — каже приймальник 52-річна Галина Турчик, яка працює на пункті восьмий рік. — Коли я починала працювати, то в селі було 100–120 корів. Тепер багато худоби люди спродали. Тільки торік через жару повирізали до 20 голів, — зітхає жінка. — Зараз до мене носять молоко чоловік зо 30.

У Кочержинцях 40 дворів, де є корови. 45-річна Мирослава та 50-річний Анатолій Хімічі тримають дві. У середньому здають по 500 л молока на місяць.

— Гроші отримуємо кожні два тижні. Це наш заробіток. Як було по 2 гривні, то набігало по 2,2 гривні за літр. А з місяць тому упало до 1,9, — бідкається Мирослава Хіміч. — Корма дорожчають із кожним днем. А тваринам треба і макуху, й жом, і сіна дати. За день корова з"їдає до 50 кіло всіх кормів. Встаємо щодня о 5–6 годині. А влітку пасти худобу треба. Правда, останнім часом і випасати майже немає де. Уся земля в орендаторів.

"Лакталіс-Миколаїв" на Черкащині має 15 пунктів прийому.

— Ціну за молоко піднімати не збираємося. Інші підприємства теж, — каже заступник генерального директора із закупівлі молока "Лакталіс-Миколаїв" 40-річна Наталя Брижатюк. — Гроші платимо за відомостями, а не з кишені. При потребі, людина може в нас взяти довідку про доходи.

Люди з сіл, що довкола Умані, везуть продавати молоко на міський базар.

— Так вигідніше, — каже 39-річна жителька Томашівки Уманського району Ніна Макаровець. — Трилітрова банка коштує 12 гривень. За день непогано спродуюсь. Та й сир, і сметану зараз вигідно робити. У нашому селі багато хто тільки й живе з цього.

Кілограм сиру на базарі коштує 26–28 грн. Літр сметани — 18.

Черкащині може не вистачити свого молока

Торік у Черкаській області корів зменшилося на 7,3 тис. голів, зокрема в підсобних господарствах — на 5,3 тис. Нині в області — 113,8 тис. корів.
— Якщо поголів"я зменшуватиметься, то важко сказати, чи вистачить Черкащині свого молока, — каже Анатолій Чернецький із управління агропромислового розвитку облдержадміністрації. — А закупівельні ціни формує ринок. На 1 січня цього року вони становлять 1,8–1,9 гривні за літр. Сьогодні існує тенденція до зниження вартості.
Рік тому за літр молока платили до 1,7 грн. Улітку давали 2 грн і більше.

Зараз ви читаєте новину «Здавачі молока вирізають дійних корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути