Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 17:44

Закриють 60 шкіл

— Понад 60 малокомплектних шкіл області планує закрити протягом року обласна влада. Доки я була на посаді голови управління освіти, мені неодноразово доводилося переконувати і територіальні громади, і районні ради в хибності таких рішень, — говорить колишній начальник обласного управління освіти Олена Фещенко. Про це вона заявила під час прес-конференції опозиційної адміністрації Черкащини.

— Є інформація, що вчителів зі Смілянського й Уманського районів змушують іти в безоплатну відпустку, щоб на зекономлені кошти придбати шкільні автобуси. Як на мене, то це корупція, — каже Фещенко.

В обласній держадміністрації інформацію не підтверджують.

— Коли затверджували бюджет і побачили, що грошей на утримання не вистачає, то почали вносити пропозиції про закриття тих шкіл, які заповнені наполовину чи третину. Бо зараз дуже дороге утримання дитини в такій школі. Але для того, щоб закрити школу в сільській місцевості, має бути рішення сходки села. Зараз розпочали процес ліквідації 10 шкіл, реорганізації в заклад нижчого ступеня — семи шкіл. Із 2005-го по 2010-й у селах ліквідували 13 шкіл, реорганізували в заклади нижчого ступеня 30, — розказує заступник начальника обласного відділу освіти Галина Гаврилюк.

У області 194 школи вважають малокомплектними. У 12 закладах навчаються менш як 10 учнів, у 15 — немає першокласників, у шести — лише по одному.

— Чому Олена Василівна так сказала? Звичайно, у неї є образа на те, що вона пішла з цієї посади і тепер хтось інший її займає. Десь щось почула й заявила. Не треба будувати свою політику на таких гарячих моментах. Щодо перебування вчителів у відпустках за свій рахунок під час весняних канікул, то сьогодні начальник телефонував у Смілянський та Уманський райони. Дійсно таке було. Але ці кошти не спрямовувалися ні на які автобуси. Бо це різні статті витрат. У районах не вистачає грошей на зарплату до кінця календарного року. Але є відповідне розпорядження Кабміну, яке категорично забороняє відправляти вчителів у відпустку без збереження зарплати. Ми всім начальникам відділів донесли цю інформацію, — додає Галина Миколаївна.

Зараз ви читаєте новину «Закриють 60 шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути