Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2010 18:10

Восьмий місяць продає квартиру Людмила Борсенко

"На ринку нерухомості відчувається невелике пожвавлення. Але, в основному, зараз проводять операції з обміну: продають однокімнатну, щоб купити двокімнатну", — розповідає Михайло Моторний, директор черкаського агентства нерухомості "Март".

Найбільшим попитом у Черкасах користуються одно-, двокімнатні квартири, найменшим — 4-5-кімнатні.

Ріелтор каже, що житло не продається через завищені ціни:

— У нас була квартира, яку ми продавали рік. Господарі хотіли за неї 70 тисяч доларів, бо колись купили за 50. Постояла вона кілька місяців, вони скинули ціну до 50 тисяч. Постояла ще кілька — знову скинули. У результаті продали за 30 чи 35 тисяч. Тобто за її реальну ціну. Інша причина — брак покупців. Сьогодні основні клієнти — це переважно люди, що повернулися із заробітків із-за кордону або ж представники середнього та великого бізнесу.

Тальнівка 37-річна Оксана Левченко півтора роки продає свій будинок.

— 2008-го ми з чоловіком виїхали в Черкаси. У Тальному в нас залишався  трикімнатний будинок, який ми придбали за 12,5 тисячі доларів. Напередодні від"їзду зробили в ньому капітальний ремонт, ванну, туалет, провели воду. Загалом уклали ще майже 3 тисячі доларів.

У жовтні до Левченків приїхав покупець із Києва. Хотів придбати дім для родичів. Давав $30 тис.

— По цінам 2008 року це були смішні гроші, — згадує Оксана. — Однокімнатна квартира на Митниці в Черкасах коштувала 45 тисяч. Одним словом, ми відмовили.

Черговий серйозний покупець трапився в грудні торік.

— Моя знайома з села хотіла купити хату для своєї доньки, що вийшла заміж. Давала 26 тисяч доларів. Ми просили додати хоча б ще 2, бо найдешевшу однокімнатку на Митниці вже можна було купити за 27,5 тисячі. В інших районах Черкас можна знайти подешевше, але чоловік уперся, тільки на Митницю хоче. Знову не продали.

Господарі хотіли 70 тисяч доларів, бо колись купили за 50. А продали за 35 тисяч

— Продають хати зараз в основному ті, хто виїжджає або отримали спадщину, — розповідає нотаріус зі Звенигородки Наталія Бедрата, 42 роки. — Купують нечасто. Люди не мають грошей. Звісно, є кредити. Але банки ставлять такий високий процент, що не кожен його подужає. Майже половину вартості квартири треба буде переплатити. 2007 року на договори іпотеки в мене було 10 томів, то в цьому році тільки чотири.

Агентства нерухомості в місті немає. Оголошення про продаж розміщують в інтернеті чи газетах.

— У кожному номері в нас не менше десятка таких оголошень, — розповідає головний редактор місцевої газети "Шевченків край" Раїса Білецька, 55 років.

— Районна і міська газета забиті оголошеннями про продаж житла, — говорить городищинський журналіст Василь Богун, 39 років. — Деякі друкуються вже по кілька років.

Звенигородчанка Людмила Борсенко, 47 років, свою трикімнатну квартиру продає восьмий місяць.

— Люди приходять, дивляться і йдуть. Купувати не хочуть, — скаржиться. За житло просить $30 тис. — У квартирі поки що немає опалення. Стоїть лише котьол. Це людей і відлякує.

У Каневі купують житло ті, хто працює за кордоном. До агенції нерухомості звертаються росіяни. Нещодавно житель Москви придбав трикімнатну квартиру за $37 тис.

Зараз ви читаєте новину «Восьмий місяць продає квартиру Людмила Борсенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути