Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 17:42

Військові качатимуть воду в ставки "Софіївки"

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Завідувач господарства національного парку ”Софіївка” Віктор Побережний біля нижнього ставу. Чоловік показує, що рівень води спустився на п’ять сантиметрів
Завідувач господарства національного парку ”Софіївка” Віктор Побережний біля нижнього ставу. Чоловік показує, що рівень води спустився на п’ять сантиметрів

"Уже третій рік проблема з водою. Торік рідину в фонтани подавали вдень, а на ніч перекривали. Щоб заповнити ставки парку, треба 400 тисяч кубометрів води, — розповідає 57-річний Віктор Побережний, завідувач господарства Уманського національного дендропарку "Софіївка". — Місяць тому рівень води впав до 190 сантиметрів. Зараз завдяки дощу вона піднялася на 33 сантиметри".

Якщо протягом кількох місяців не закачати воду, то в серпні три ставки парку: Нижній, Верхній і Красний — зміліють.

— Воду для тимчасового водозабезпечення ставків візьмемо з уманського гранітного кар"єру "Карпівка". У ньому близько мільйона кубометрів рідини. Для цього зробимо тимчасовий водогін довжиною 6,3 кілометри від кар"єру до русла річки Кам"янка, з якої і надходить вода до ставків, — пояснює директор парку Іван Косенко, 67 років.

Пересувні насосні станції та збірні трубопроводи має Смілянська військова частина. Коли там отримають відповідне розпорядження, почнуть встановлювати водогін і перекачувати воду.

— Два місяці — максимальний термін, за який треба зробити всі роботи. Необхідно рятувати парк від висихання, — каже Косенко.

На створення тимчасового польового водогону треба близько 600 тис. грн.

— Питанням фінансування займається Національна академія наук України, — говорить директор. — Паралельно вирішуємо проблему постійного водозабезпечення парку.

Для комплексного порятунку парку треба 24,5 млн грн. Гроші підуть на роботи з реконструкції пониззя річки Кам"янки, заліснення її прибережної зони та будівництво гідротехнічних конструкцій.

Національний дендрологічний парк "Софіївка" заснований 212 років тому графом Станіславом Потоцьким як подарунок дружині Софії. Його площа — близько 180 га. Парк — пам"ятник світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII–першої половини XIX століття.  2007 року його визнано одним із семи чудес України. За рік "Софіївку" відвідують близько 300 тис. туристів.

Зараз ви читаєте новину «Військові качатимуть воду в ставки "Софіївки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути