середа, 05 січня 2011 20:29

Відмовитися від послуг можна будинком

У Черкасах хочуть підвищити тарифи на комунальні послуги. Є відповідний проект. Його обговорюватимуть по 22 січня.

Зараз жителі багатоповерхівок платять 1,85 грн/кв. м. Якщо проект приймуть, буде 3,92.

— Служби утримання будинків вирахували, які вони несуть затрати, яка собівартість тих послуг, що надають, і скільки це насправді має коштувати. Остаточне рішення ми приймемо після обговорення з мешканцями, — каже Василь Старіков, 55 років, начальник управління житлово-комунального господарства міськвиконкому.

73-річна Марія Сліпко мешкає сама у двокімнатній квартирі площею 51 кв. м. Щомісяця їй нараховують квартплату 63,33 грн.

— Порахувала, що після подорожчання вийде 126 гривень. Плюс за опалення 154 гривні у місяць, за світло — 35 , за воду — до 30. Набіжить до півтисячі. А пенсія 900 гривень. Субсидію два роки пробула оформляти, але так почали голову морочити, що більше туди не ходила.

До квартплати входять такі послуги: вивезення та утилізація сміття, обслуговування ліфтів, освітлення під'їздів і підвалів, прибирання прибудинкових територій і підвалів, обслуговування димовентиляційних каналів, систем диспетчеризації, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем, систем гарячого і холодного водопостачання, теплопостачання, водовідведення, каналізації, технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього опорядження, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, теплопостачання, водовідведення каналізації, дератизація, дезінсекція, прибирання сходових кліток, очищення дворових туалетів, технічне обслуговування й поточний ремонт системи протипожежної автоматики і димовидалення, прибирання та вивезення снігу, посипання території протиожеледними сумішами, експлуатація номерних знаків на будинках.

— У принципі, закон дозволяє мешканцям багатоповерхівок відмовитись від будь-яких послуг, що їх надають такі служби, як наша, — пояснює 47-річна Лариса Гриценок, економіст Придніпровської служби утримання будинків. — Хоч і від чищення димовентканалів. Але з часом газовщики припинять подачу газу. Під час обговорення проекту підвищення тарифів треба розумно підійти до питання відмови.

Комунальники кажуть, квартплату розраховують загалом на будинок і розбивають на квартири залежно від їх житлової площі. Тому  окремими помешканнями відмовитися від певних послуг не можна.

— Має на сходці вирішити весь будинок, — говорить Лариса Віталіївна. — Домовляться, наприклад, люди збирати гроші й наймати прибиральницю на тих же сходах, зекономлять у місяць у середньому по 25 гривень на кожній квартирі. За прибирання з кожної квартири платять від 50 копійок за квадратний метр житлової площі. Ціна залежить від площі коридорів, сходових майданчиків.

Зараз ви читаєте новину «Відмовитися від послуг можна будинком ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути