пʼятниця, 26 жовтня 2007 07:07

Від грибів померла сім"я на Катеринопільщині

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Галина Кириченко продає зеленухи на Центральному ринку Черкас по 6 та 7 гривень за кілограм
Галина Кириченко продає зеленухи на Центральному ринку Черкас по 6 та 7 гривень за кілограм

У Єрках Катеринопільського району 54-річний Володимир Ковтун із донькою Людмилою, 24 роки, та 28-річним зятем Євгеном Тайшиним назбирали в лісі неподалік села грибів. Через чотири дні вони звернулися до місцевого фельдшера з ознаками отруєння. Їх доправили до лікарні в Катеринополі.

Лікарям Людмила розповіла, що збирали лисички, сироїжки й піддубники. Ні її чоловік, ні батько на грибах не знаються. Жінка сама визначала, які їстівні, які ні. Вона їх двічі проварила й насмажила. Увечері членам родини стало погано. Та спочатку до лікарів вони не звернулися. Думали, минеться.

Володимир Ковтун був у найгіршому стані, тому його санавіацією доправили до Черкаської обласної лікарні. Євген помер 20 жовтня, його тесть — наступного, а донька — за два дні. У Людмили та Євгена залишилося двоє дітей. Коли батьки їли гриби, їх не було вдома.

Сім"я небіжчиків була неблагополучною. Жили бідно. Ніде не працювали. У селі кажуть, що всі троє любили випити. Людмила з Євгеном зійшлися нещодавно — коли чоловік звільнився з тюрми. На той час жінка виховувала двох дітей — 2-річного сина та 12-місячну доньку. Кажуть, нині вони в Людмилиної матері Ганни. Із чоловіком вона не живе.

Померти від отруєннями грибами людина може лише тоді, коли з"їсть бліду поганку, доводить заступник головного лікаря обласної санітарно-епідеміологічної станції 41-річний Володимир Папач.

— Бліду поганку можна легко сплутати з їстівними пластинчастими грибами — сироїжками, зеленухами, — каже Володимир Папач. — Особливо, якщо вона маленька. У нашому регіоні її повно. Отруєння також можуть спричинити старі, оброблені неналежним чином, їстівні гриби. Не слід збирати їх біля доріг чи промислових підприємств. Вони, як губка, всмоктують радіонукліди, пестициди. Краще вживати доморощені гриби — гливи чи шампіньйони.

Лікарі не радять збирати пластинчасті гриби. Краще, кажуть, класти до кошиків трубчаті — білі чи польські. Вони не так схожі на поганку. Перед уживанням гриби слід проварити 2–3 рази. Відвар злити й не використовувати для інших страв. Гриби — це білковий продукт, важкий для шлунка. Особливо їх не можна їсти тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом чи печінкою. Дітям до 7 років узагалі не слід давати.

Лікарі не радять збирати пластинчасті гриби

— Заготовляючи гриби, не треба їх герметично консервувати, — продовжує Володимир Папач. — Бо є небезпека виникнення ботулізму. Спори, що викликають цю хворобу, добре розвиваються за відсутності кисню. Вони є в землі, тому можуть потрапити в організм людини разом із грибами. Банку краще накрити папером чи капроновою кришкою. Я, наприклад, проварюю, пересипаю сіллю та накриваю капроновою кришкою. Ставлю в холодильник. Коли беруся готувати, вимочую ще день.

2006 року на Черкащині сталося 24 випадки отруєння грибами. Тоді постраждали 35 осіб, двоє з яких загинули. Цьогоріч отруїлися 14. Ці дані наводить МНС області.

На ринках Черкащини лісові гриби продають без будь-яких застережень — лише вибірково перевіряють на радіацію. Проте за останні п"ять років у грибах її не виявляли. Тим часом у жодній інстанції не скажуть, які гриби ви купуєте — їстівні чи отруйні.

Купуючи гриби, покладаються лише на досвід продавців.

55-річна Галина Кириченко з Трушівців Чигиринського району вже 10 років збирає гриби. Продає їх на Центральному ринку в Черкасах. Зеленухи — по 6–7 грн/кг.

— У нас прямо коло села ліс, — сміється жінка. — То й збираємо майже щодня.

Баба Галя каже: як уродять гриби, то за раз можна назбирати 20–30 кг. А зазвичай по 5–10.

— Півдня треба лісом ходити, — говорить продавчиня.— Як кілограм 10 чи 15 назбираємо, то їду в Черкаси на базар. Подорожчали гриби цей год. Торік білі по 10 продавала, а в цьому году по 20 правлю.

На базар баба Галя їздить автобусом. Її село за 40 км від Черкас. Квиток в один бік коштує 6 грн. За перевірку й місце на ринку платить 5. Щоб спродатися, стоїть до обіду.

Зараз ви читаєте новину «Від грибів померла сім"я на Катеринопільщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути