четвер, 22 листопада 2007 18:55

У Суботові поремонтували колодязь Богдана Хмельницького

— Археологи довго не могли знайти колодязь Богдана Хмельницького. Два роки тому на місці замку гетьмана після дощу утворився провал майже три метри завглибшки. Торік його досліджували буровою установкою. Виявилося, що це колодязь. На дні будівельники знайшли три джерела, — розповідає завідувач відділу "Суботівський історичний музей" національного історико-культурного заповідника "Чигирин" 45-річний Віктор Гугля.

Із середини XVII ст. Суботів був містом козацького полку та резиденцією Богдана Хмельницького з охороною понад 150 козаків.

— Їм треба було їсти варити, коней поїти. Тому потрібен був колодязь. Розташований він дуже цікаво. Колись із одного боку колодязя була збудована кам"яна оборонна вежа, а з другого — вахтівня. Припускають, що викопали ці джерела козаки-характерники. Вода тут чиста і смачна, — розповідає Віктор Гугля.

Колодязь розчистили і закріпили. Його глибина 18 м, два з яких — шар води. Над ним звели квадратний дерев"яний каркас, оздоблений ромбами. На різьблених стійках — дах. Корба з колесом теж прикрашені. На верхівці встановлено тризуб. Конструкцію покрили лаком. Є відро, можна напитися води. Будівельники назвали колодязь "Богдановим".

На реконструкцію пішло 2,5 млн грн. Їх виділила облдержадміністрація в рамках державної програми "Золота підкова Черкащини".

— Ми працювали не лише над колодязем, — каже заступник начальника управління капітального будівництва обласної державної адміністрації 57-річний Анатолій Овчаренко. — Закінчується і реконструкція Іллінської церкви. На неї виділено п"ять мільйонів гривень.

Церква була збудована 1653 року. На її подвір"ї звели підсобне приміщення, облаштували експозицію залишків замку родини Хмельницьких. Нині тут працюють 20 будівельників. За словами Віктора Гуглі, довгий час церква була родовою усипальницею родини Хмельницьких. За легендами, саме тут поховане тіло гетьмана.

Зараз ви читаєте новину «У Суботові поремонтували колодязь Богдана Хмельницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути