Ексклюзиви
четвер, 23 грудня 2010 17:32

У Христинівці перепоховають німецьких солдатів

У Христинівці розчистили старе кладовище. За розповідями очевидців, навесні 1944 року там закопали в ямі вагон мертвих німецьких солдатів. Місцева влада планує перепоховати солдатів та встановити пам'ятний монумент. Для підтвердження інформації шукають вчених-істориків, які вивчають поховання Другої світової війни.

Христинівчанин 75-річний Микола Сємьонін бачив, як закопували загиблих німців. Він разом з друзями грався тоді на кладовищі. Радянські солдати насварили хлопчаків, аби ті не дивилися, як ховають німців.

— Мені було 9 років, — згадує Микола Михайлович. — Коли німці прийшли, то були всі випещені, побриті, задоволені. А коли вже відступали, то не було того блиску і шику. Кидали все і тікали. Христинівку звільнили 9 березня 1944 року. Болото було, квашня. Потім швидко підсохло і ми почали гратися на кладовищі. Поблизу нього проходила вузькоколійка, рампа була, на якій німці техніку розгружали, загружали. Якось подали вагон, а на ньому повно німецьких трупів. Вагон тягнув маневровий поїзд. За ним прийшли шестеро німців під конвоєм з нашими чотирма автоматниками. Німці пішли на кладбіще, нарубали жердин, з трупів познімали ремні і зробили такі носілки. Тоді двоє вилізли на вагон і почали скидати тіла вниз. Ті, що були внизу, носили тіла в ями, які залишилися після того, як чорнозем загружали на вагони і везли в Німеччину. Видно було, що не всі померли від ран, деякі й від голоду. Чоботи у них були хороші, ковані, їх з трупів зразу знімали. Я в таких ще в школу ходив. Коли одного з них скидали, у нього з кармана щось висунулося. Наш конвоїр сказав німцям глянути, що то. Там був шматок хліба. Конвоїр сказав, чого ж ти здох, як в тебе хліб у кармані був. Німцям тяжко було ховати своїх солдатів, коли втомлювалися, курили. Тоді нас помітили і почали кричати. Ми втекли.

Він розповідає, що наступного дня повернулися на кладовище.

— Трупи вже були всі в ямі. Ті ж плєнні німці закидали їх землею. Закидали погано, бо через деякий час собаки відривали ті трупи і тягали. Люди їх прикидали. Потім ще землі зверху насипали. Так їх більше ніхто не тривожив. Потім ще, як будували залізницю, насипали зверху щебеню. Так і осталося поховання невідомим.

Місцеві історики вважають, що ці німці загинули під час Корсунь-Шевченківської операції чи Умансько-Батошанської.

— Якщо там є дійсно поховання, яке й досі залишається невідомим, то все потрібно детально вивчити, — говорить 48-річний Микола Наконечний, мер Христинівки. — Можливо, треба вивчити військові архіви. Якщо хтось із дослідників Другої світової зможе нам допомогти, то ми від допомоги не відмовимося.

Зараз ви читаєте новину «У Христинівці перепоховають німецьких солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути