Ексклюзиви
четвер, 15 січня 2009 19:02

Сорокаградусні морози 1935 року стали рекордними

Сорокаградусні морози 1935 року стали рекордними

— Найлютіший мороз за всю історію наших спостережень було зафіксовано в січні 1935 року в Смілі, — каже завідувач сектору гідрометеозабезпечення Черкас Ірина Джулай, 51 рік. — Тоді термометр зупинився на позначці мінус 41.

Найхолоднішою на Черкащині була зима 1953–1954-х. Середньодобова температура  становила 11 градусів морозу. А найтеплішою — 1989–1990 років, коли було 0,3 градуса тепла. Тоді ж у січні в Звенигородці зафіксували найспекотніший день — 16 градусів тепла.

Який район Черкащини вважають найхолоднішим?

— Жашківський. Там середньодобова температура взимку — 7,3 градуса морозу. Відповідно і ґрунт на Жашківщині промерзає найглибше. Тому там довго лежить сніг. Найтепліший район — Чигиринський. Опади теж нерівномірно розподіляються. У західних районах: Жашківському, Монастирищенському, Уманському, Маньківському, Тальнівському  їх значно більше.

Останніми роками відбувалися зміни в кліматі?

— Якщо раніше на 68 нормальних зим, коли середньодобова температура в межах — 4 градусів, припадало сім холодних і 12 теплих. Упродовж останніх 10 років у області було п"ять теплих зим і лише одна холодна. Решта в межах норми. За останні півстоліття абсолютним мінімумом вважають 34 градуси морозу, зафіксовані на Звенигородщині у січні 1963-го.

Якою буде цьогорічна зима?

— Таких холодів, які були на Різдво — 26–27 градусів нижче нуля, вже не буде. Протрималися вони 12 годин, тому значної шкоди персикам і винограду не завдали. Однозначно, Водохреще буде теплішим. Із 15 січня почнеться поступове підвищення температури. На мою думку, середньодобова температура цьогорічної зими буде близька до норми — 3 градуси морозу.

Зараз ви читаєте новину «Сорокаградусні морози 1935 року стали рекордними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути