Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 17:53

"Просять забрати спиляні дерева на дрова"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 
Черкасець 30-річний Віталій Бондаренко через газету оголошень просить подарувати йому комп'ютер. Він - інвалід-"візочник". Хворіє на розсіяний склероз. - На вулицю не виходжу взагалі, а в квартирі - хоч вий. Хотів би провести інтернет, щоб спілкуватися з людьми. Може б, і роботу якусь знайшов. Але ще ніхто не дзвонив, - розповідає.

Щотижня в газетах Черкащини друкують сотні оголошень із проханням щось подарувати. Найчастіше просять побутову техніку, одяг, сантехніку, меблі та будівельні матеріали.

Телефоную за оголошенням: "Малозабезпечена сім'я прийме в подарунок холодильник і мобільний телефон".

- Перший раз дав оголошення. А що? Інші ж люди дають. Може, й пощастить. Раніше не давав, бо необхідності такої не було. А зараз прикрутило, - говорить 33-річний черкасець Андрій Костюк.

- Уже років з 10 практикую такі оголошення. Я одинока мама, отримую пенсію по інвалідності, - говорить черкаска Світлана. Вона просить подарувати одяг для дівчинки 12 років. - Нещодавно доньці подарували махровий халат і курточку. І мені хороші речі не раз віддавали.

38-річний Вадим Вікторович із Білозір'я Черкаського району просить подарувати автомобіль:

- Я, дружина і старший син працюємо в Черкасах. Із села нам незручно добиратися маршруткою, та й дорого. Порахували, що машиною було б вигідніше. Але грошей купити - немає. Вирішили дати оголошення, а раптом пощастить. Ще ніхто не дзвонив. Нам хоч стареньку машину, але щоб їздила.

Черкасець Анатолій просить автомобіль, який може бути й не на ходу. Каже, що "запорожець", мабуть, не взяв би. Бо деталі до нього дорогі й дістати важко. А от від "москвича" не відмовився б.

У кількох оголошеннях люди просять будь-яке житло. Погоджуються на догляд за літніми людьми з правом успадкувати їхнє помешкання.

- У Черкасах знімаю житло, але хотілося б своє мати. Із пенсії не назбираєш. Згодні навіть у село переселитися. Знайомі порадили дати оголошення в газету. Але подзвонили тільки раз - запропонували будинок у Шполянському районі. Поїхали, подивилися, а там така конура, що на голову падає. Ясно, що ми відмовилися. А вже потім нам сказали, що житло нікому зараз не дарують. Хоча в багатьох селах хати пусткою стоять, - розказує 62-річна Раїса Олександрівна.

- Квартира після розлучення дісталася дружині, а я змушений наймати житло. Двічі доглядав до смерті старих, які писали на мене заповіти. Але щоразу з'являлися їхні діти, на яких раніше була написана дарственна. Якось мені запропонували хату в селі, але вона виявилася непридатною для життя, - зітхає в трубку 50-річний Геннадій.

Віддають задарма черкасці переважно домашніх тварин, старі меблі, будівельне сміття, книжки, аудіокасети та диски, музичні інструменти. Часто просять забрати спиляні дерева на дрова.

Зараз ви читаєте новину «"Просять забрати спиляні дерева на дрова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути