Ексклюзиви
четвер, 27 листопада 2008 16:37

Павло Селецький зробив бізнес на розведенні страусів

Павло Селецький зробив бізнес на розведенні страусів

55-річний Павло Селецький із села Дмитрушки Уманського району розводить страусів. Перших птахів завіз 2005 року.

— Хотів зайнятися перспективною справою.  Спочатку думав про перепілок. А потім прочитав про страусів, — згадує чоловік. За фахом він агроном. — Є така корпорація "Агро-Союз" на Дніпропетровщині. Поїхав туди, побув тиждень. Спостерігав за птицею: що їдять, як доглядати. Привіз собі три сім"ї чорних африканських страусів. Їм було по півтора року.

Згодом Селецький орендував 50 га землі для вирощування корму. Тепер має до 30 птахів. Ферма розташована в колишніх конюшнях.

— Страуси неперебірливі в їжі, — веде далі. — За день кожен з"їдає до 2,5 кілограма зерна. Також даю буряк та сіно, влітку — люцерну. Вони мають міцний імунітет. Не страшний навіть 20-градусний мороз. У сиру погоду надвір не випускаю. Обов"язкова умова для страуса — це рух. Якщо немає руху, він помирає. Коли кілька днів тримаю їх у клітці, то стають в"ялими. А як виходять на подвір"я, танцюють від радості.

Підприємець зазначає, що страус може розвити швидкість до 80 км/год.

Зі 100-кілограмового страуса виходить 35 кілограмів чистого м"яса

— Те, що вони боягузи й голову в пісок ховають, — міф, — сміється. — Тих, хто нижче їх зростом — не бояться. Тому як заходжу за огорожу, беру палю, в"яжу на неї відро чи віник і тоді вже йду. Але зразу треба шукати й шляхи відступу, бо можуть ні з того ні з сього кинутися.

Павло Селецький має постійних покупців на яйця і м"ясо:

— Беруть або на пробу, або на свято якесь. Зі страусятини смачні шашлик та печеня. Омлетом з одного яйця можна нагодувати вісім чоловік.

Зі 100-кілограмового страуса в середньому виходить 35 кг чистого м"яса. Кілограм можна придбати за 100–150 грн, яйце коштує 200–250 грн/шт.

Цінують пір"я, жир, шкіру й кігті страуса. Дзьоб, кігті, вії використовують для дорогих прикрас. Кігті — в алмазному виробництві. Зі шкіри виготовляють взуття, ремені, гаманці та капелюхи.

— Шкіра зі спини має гарний геометричний узор, а на ногах — чешуйчастий. У рейтингу дорогих шкір страусова — на третьому місці. Перші два займають шкіра крокодила та змії, — каже чоловік. — Вичинкою займаються на заводі у Дніпропетровську, але зараз я маю лише шість шкір. Везти треба мінімум сотню. Тоді вигідно. Вичинка однієї шкіри коштує майже 200 гривень.

Страуси живуть до 70 років. Народжуються з вагою майже кілограм. Місячне страусеня коштує $200–230, річний птах — до тисячі.

Зараз ви читаєте новину «Павло Селецький зробив бізнес на розведенні страусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути