четвер, 18 грудня 2008 18:43

Осикові вікна краще зберігають тепло

Осикові вікна краще зберігають тепло

"Дивуюся із сьогоднішньої гонитви за пластиковими вікнами. Люди думають, що менше мороки і дешевше. Та наоборот", — говорить 40-річний столяр Олег Козаченко із міста Кам"янка.

Найдешевше турецьке металопластикове вікно 80/120 см коштує близько тисячі гривень. Гарантія на експлуатацію — п"ять-сім років.

— На таке ж дерев"яне вікно треба два квадратні метри скла по 40 гривень, 6 соток сосни, куб якої коштує 2000 гривень. Ще ґрунтовка, лак, силікон і штапіки. Виходить десь 250 гривень. Якщо навіть за роботу майстер візьме стільки ж, як за матеріал, то й тоді вийде вдвічі дешевше.

Олег Козаченко запевняє: довговічність дерева більша.

— Основне в будь-яких виробах — якісний матеріал і правильна технологія. Сперва обробляємо висушене дерево від шашелі, ґрунтуємо. Після цього шліфуємо і тричі покриваємо лаком. Деревина ні води, ні морозу не боятиметься. Найкращі лаки: "Пінотекс", "Ролакс", "Снєжка". Крім імпортних,  хороший дніпропетровський лак "Лазурь". Він дає відтінок дереву, є антисептиком, захищає від корозії й не вигорає на сонці.

Крім сосни, Олег Козаченко хвалить осику.

— Ми привикли вдарятися у крайнощі. Ну наче, окрім сосни, дуба, вже нічого й немає. Осика за багатьма показниками — одна з кращих порід. Тепло тримає добре. Стійка до грибка й дешева — близько тисячі за куб. В обробітку безподобна, гарні з неї вікна, підлога, меблі.

Часто дерев"яна підлога пропадає, якщо не провітрюється

Років зо 20 тому Олег Козаченко розбирав 100-річну глиняну хату. Незважаючи на вік будівлі, осикова підлога добре збереглася.

— Щільність цього дерева невисока, тому потребує свіжого повітря. Його заготовляти треба тільки взимку. Воно тоді скидає до 70 процентів вологи. Ми часто нехтуємо дідівськими методами, а в них багато чого корисного, — зауважує майстер. — Часто дерев"яна підлога пропадає, якщо не провітрюється. Тому треба по кутках кімнати посвердлити по п"ять-шість дірок на 8 міліметрів. Тоді під покриттям створюватиметься протяг. Так споконвіку робили наші діди. Для естетики на цих місцях можна набити решітки.

Козаченко впевнений: крім практичних, економічних переваг, потрібно думати і про здоров"я.

— Ну хай на виробництві, у торгівельних закладах без пластику чи інших штучних матеріалів не обійтися. Там не сплять, не їдять, не живуть. А дома ж трохи інше діло. Повітря повинно бути живим, пахнути живицею, а не гумою.

На станції юних техніків Олег Козаченко організував гурток столярів-конструкторів. Туди ходять його сини — 11-річний Максим та 8-річний Богдан. Меблі у своїй оселі майстер виготовив із дерева власноруч.

Зараз ви читаєте новину «Осикові вікна краще зберігають тепло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути