четвер, 19 червня 2008 20:31

Олександр Одинець відновив вітряк діда

Вітряний млин, зведений 1906 року місцевим селянином Оксентієм Одинцем, відновили в селі Івківці Чигиринського району. Найвідповідальнішу частину ремонту доручили онукові майстра — Олександрові Одинцю.

— Він виготовив дерев"яну шестерню, відремонтував жорнові камені й відрегулював увесь механізм млина, — розповідає ініціатор проекту "Порятунок столітнього вітряка" історик 28-річний Назар Лавриненко. — До того ж у його дворі зберігали всі матеріали й вели підготовчі роботи.

Цей проект підтримав міні-грантом Комітет виборців України, бізнесмени з Києва та місцеві спонсори. У сільському магазині стояла скринька, до якої жертвували кошти люди.

Селяни повністю відремонтували вітряк, від якого лишилася тільки основа дерев"яного каркаса, верхній механізм із підкрилками та дах. Працювали майже 50 людей віком від 5 до 94 років. Млин ошалювали, поновили каркас, настелили підлогу та встановили нові крила.

— Найважче було виготовити механіку. Довелося перегорнути масу літератури, об"їздити музеї Пирогова, Переяслава, Вереміївки, відвідати всі млини Черкащини, — розповідає історик.

Відкриття вітряка приурочили до 240-ї річниці Коліївщини. В Івківцях народився керівник повстання Максим Залізняк. Восени планують закласти камінь у фундамент храму Покрови.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Одинець відновив вітряк діда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути