Ексклюзиви
четвер, 28 квітня 2011 18:42

Область не придатна для кущових культур та ягід

"Половина фруктів, ягід завозиться з інших країн. Ціни на ті ж яблука, груші більш ніж привабливі. Й усі тенденції вказують на те, що вони не падатимуть. Сьогодні рентабельність садівництва становить 200–250 відсотків", — каже 39-річний Микола Кучер, директор Мліївського інституту помології ім. Симиренка. Називає садівництво однією з найперспективніших галузей сільського господарства.

Чому на Черкащині фермери не поспішають займатися садівництвом?

— Це досить затратна галузь, особливо в перші роки. Для закладки саду треба на гектар 50–150 тисяч гривень. На черешні, абрикоси менше, бо щільність дерев нижча, а на яблуні в рази більше. Затрати великі, а починають окупатися лише через п'ять років. Крім того, без переробки, потужних холодильників ніде зберігати вирощене. Компанія "Маїс", що має сади в Чигиринському районі, облаштувала холодильники на 4,5 тисячі тонн. Це дуже дорого. На скільки кілограмів холодильник, стільки євро йде на його облаштування.

Що вигідно вирощувати в області?

— У нас недостатньо вологи для ягід, тієї ж полуниці, кущових культур — малини, смородини. Найкраще займатися яблуками. Крім яблук, добре вирощувати сливи, але для цього треба переробні підприємства, бо вони швидко псуються. В селі Пішки Корсунь-Шевченківського району засадили сад слив, побудували завод по виготовленню сушки. Та з рентабельністю не зійшлося. Можливо, здорожчання газу вплинуло. Той же "Маїс" збудував комплекс по щепленню волоського горіха. Це високорентабельна культура. Саджанець зараз коштує 100 гривень. А от абрикоси в нас ризиковано вирощувати, часто потерпають від весняних заморозків.

Які сорти найбільш пристосовані для нашої місцевості?

— Я не ставив би питання таким чином. Усі саджанці, що культивують наші місцеві господарства, оптимальні для нашого регіону. Можна брати навіть із півдня. Ті ж яблуні Симиренка, що виростили в Миколаївській області, непогані для Черкащини. Проблема тут швидше в елементарному обдурюванні людей, коли хтось підсовує під маркою нашого інституту "липові" саджанці. Я особисто торік бачив у Смілі, як продавали саджанці тополі під виглядом черешні. Вони дуже схожі. Тому я проти того, щоб торгували саджанцями всі, кому заманеться.

Зараз ви читаєте новину «Область не придатна для кущових культур та ягід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути