Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 19:15

"На кількість пожеж сезонність не впливає"

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Віктор Гвоздь
Віктор Гвоздь

"На кількість пожеж сезонність не впливає. Змінюються лише їхні причини", — розповідає начальник Головного управління МНС у Черкаській області 51-річний Віктор Гвоздь.

Розмовляємо в його кабінеті. На шафі стоїть ікона "Неополима Купина", яка захищає від пожежі та блискавки.

— Улітку займання спричиняє неправильне поводження з вогнем у лісі, дитячі пустощі під час канікул. Восени — випалювання трави. А в осінньо-зимовий період — неправильна експлуатація чи розташування електроприладів. Щодо пічного опалення, то найбільше пожеж виникає в одиноких пенсіонерів через несправний димар.

Завжди головну роль грає необережність. Нещодавно в Звенигородському районі згорів чоловік, який користувався електроплиткою, як опаленням. На відкриту спіраль упав одяг і від цього виникла пожежа. У Чигиринському районі господарі в будинку реконструювали електропроводку. А ззовні залишилася стара. У місці з'єднання сталося коротке замкнення. На горищі господарі зберігали 100 літрів бензину. Стався вибух. Рятувальники лише дивом не постраждали.


Які помилки роблять люди в перші хвилини пожежі?

— Намагаються справитися з вогнем самі. Відбувається паніка і хаос, а в цей час вогонь захоплює велику площу. Ще проблема — розбивають вікна. Тоді доступ кисню додає сили вогню. Було б добре, аби вдома в кожного був вогнегасник.


За скільки гарантовано має приїхати пожежна машина після виклику?

— Скажу, що за 45 секунд після отримання виклику машина пожежної служби виїде. А скільки часу займе дорога, залежить від інтенсивності транспортного руху, якості дороги і відстані. За сприятливих умов пожежний автомобіль проїжджає кілометр за хвилину.


Чи впливає на кількість пожеж дата абощо?

— Спостерігається закон парності. Якщо на пожежі загинули двоє людей, то впродовж двох тижнів треба очікувати подібного. Це стосується і дорожньо-транспортних пригод із загиблими, знахідки снарядів. 31 жовтня на Гелловін у двох районах області за однакових обставин і в один час загорілися будинки. Гасили по два підрозділи. Майже однакові збитки.


У Черкасах досі немає пожежної машини з драбиною для будинків вище дев'яти поверхів?

— Така машина коштує мільйон 200 тисяч доларів. Це величезна сума. Споруд вище дев'яти поверхів в області понад 30. Вони мають бути обладнані пожежною сигналізацією.  Цього року в одному такому будинку було займання. Завдяки справній протипожежній системі, збитки були мінімальні й обійшлося без постраждалих. Але в більшості домів пожежна сигналізація розтрощена. Відновити її складно й дорого. Тому до дев'ятого поверху ми застосовуємо автодрабину. Якщо доведеться вище, будемо добиратися за допомогою штурмових драбин. Але це великий ризик.


Чи оновлюється рятувальна техніка?

— Нещодавно Жашків отримав аварійно-рятувальний автомобіль на базі "газелі", який коштує мільйон гривень. Такою технікою намагаємося забезпечувати місцевість, де є траси державного чи обласного значення. У сільській місцевості маємо створити 57 міжгосподарських місцевих пожежних команд. Для цього об'єднуються кілька господарств. Уже створені 42 команди. Місцеві жителі проходять навчання, забезпечуємо їх бойовим одягом.


1200


СТІЛЬКИ пожеж сталися в області з початку 2010 року. У містах і селищах — 672 випадки, решта в селах. 80% усіх займань трапляються в житлових будинках.

За день в обласному центрі горять дві-три квартири. Встановити в помешканні протипожежну сигналізацію коштує близько 3 тис. грн. У Черкасах вона є тільки на кухнях двох приватних будинків і в офісах.

Зараз ви читаєте новину «"На кількість пожеж сезонність не впливає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути