Ексклюзиви
четвер, 26 лютого 2009 18:27

"Люди бояться судитися з банками"

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Віктор Вдовенко: ”Відстрочення платежу за кредитом — хороший компроміс між позичальником і банком”
Віктор Вдовенко: ”Відстрочення платежу за кредитом — хороший компроміс між позичальником і банком”

— Банкам і клієнтам зараз краще шукати компромісу, — вважає юрист з Умані 55-річний Віктор Вдовенко. — Від цього виграють обидві сторони. Бо судова тяганина може тривати довго.

На думку Вдовенка, банки правильно роблять, коли йдуть на поступки, аби зберегти клієнтів. Наприклад, дають відстрочку на сплату кредиту.

— Усе на людей перекладати не можна. Долар зріс і до літа ще ростиме, а платоспроможність населення падає. Хто брав кредити у гривнях, той лишився у виграші. Банкіри, щоб не втратити клієнта, можуть знизити відсоткову ставку чи надати кредитні канікули. Відстрочення платежу за кредитом — хороший компроміс між позичальником і банком.

Хто частіше звертається по допомогу до юристів?

— Раніше банки — щоб вплинути на зловмисних неплатників кредитів. Тепер звертаються самі позичальники. Зараз маю кількох клієнтів з Умані, яким підвищили відсоткову ставку за кредитом на придбання автомобіля. Допоміг підготувати відповідь банкам. Поки йде листування. Якщо компромісу не досягнемо, будемо звертатися до суду. Під час листування банки можуть почати нараховувати пеню, що теж ударить по кишені людини. Розірвати договір із банком складно. На це потрібні вагомі причини. Практики роботи з клієнтами банків в Україні замало.

Чи зацікавлені банки забирати майно?

— Ні, бо невідомо, чи вдасться на торгах щось продати. Їм легше підвищити ставку. Проте люди не мають грошей її сплачувати. Верховна Рада в грудні прийняла закон, згідно з яким забороняється піднімати відсоткову ставку в односторонньому порядку. Якщо людина згодна — платить, а як ні — пише у відповідь листа, де вказує, що не згодна, і з яких причин.

А якщо банк і клієнт не знайдуть компромісу?

— Тоді можна звернутися до суду. Скласти позовну заяву. Додати листи до банку, аби було видно, що клієнт звертався. Пройде кілька судових засідань, у середньому три–п"ять. Якщо суд прийме рішення на користь позичальника, банк може подати апеляцію. Судова тяганина триває до року. Кілька тижнів тому в Борисполі виграли дві справи проти банків. Але люди часто бояться судитися з ними. Бо ці установи мають хороші юридичні відділи.

Радив би, перш ніж підписувати договір із банком, ретельно вивчити його умови. Порадитися з юристом, щоб розуміти кожен пункт угоди. Деякі клієнти навіть не до кінця читали договір. Через те й виникають потім проблеми.

Зараз ви читаєте новину «"Люди бояться судитися з банками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути