четвер, 17 липня 2008 16:52

Із Петром Гамалицею розплатилися фальшивками

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Петро Гамалиця з Умані показує фальшиві гроші, які йому заплатили за ремонт мотоцикла
Петро Гамалиця з Умані показує фальшиві гроші, які йому заплатили за ремонт мотоцикла

"За ремонт мотоцикла взяв 300 гривень. Гроші не перераховував. Тому несправжню, а сувенірну сотку побачив не одразу, — каже 23-річний Петро Гамалиця. Він ремонтує скутери, мопеди та мотоцикли. — На вигляд купюра як справжня. Правда, на дотик більш м"яка".

Замість слів "Вадим Гетьман" на 100 грн було написано "Ваша Горілка".

— Літери були дуже мілкі, і я одразу не прочитав цього, — говорить чоловік.

Якщо купюра видозмінена, то це сувенір, пояснює Олександр Ніколюк, 50 років, із уманського відділу міліції.

— Частіше за все змінюють мілкі написи та картинки. Це не фальшивомонетництво, а шахрайство. Але умисел довести важко. Людина може сказати, що просто помилилася і не побачила, як віддала сувенір. Цього року вже було кілька випадків такого шахрайства. Пенсіонерам, яким уже за 70, міняли гривні на сувенірні долари, — розповідає правоохоронець.

Із сумнівною банкнотою можна звернутися до будь-якого банку. Там видадуть довідку про вилучення купюри та надішлють її до управління Нацбанку, де зроблять експертизу і визначать, справжня банкнота чи ні.

— Найчастіше підробками розраховуються на ринках та в невеликих магазинах, бо у супермаркетах, банках і на підприємствах зазвичай є апарати для перевірки купюр, — зазначає старший касир "Індекс-Банку" 51-річна Валентина Павлюк. У банківській сфері жінка працює 28 років. — Лідером підробки є 100 доларів. Їх більшає в туристичний сезон. Як правило, такі гроші привозять "гастролери". Рідше зустрічаються гривні. Правда, буває, що підробляють купюри навіть в 1 або 2 гривні.

Каже, що перш за все треба придивлятися до кольору.

— Головне, на що треба звертати увагу, — це колір, папір і стійкість до води. Зазвичай у підроблених купюр колір відрізняється. Так, справжні нові 200 гривень мають фіолетовий відтінок, а підробки — синій. Водяний знак повинен бути з чіткими контурами, у підробці він розмитий, — пояснює фахівець. — Фальшива купюра на дотик гладенька, а справжня — ні. Так, наприклад, у папір справжньої стодоларової банкноти додають волокна льону. А фарба витримує навіть прання з порошками або хлоркою.

Зараз ви читаєте новину «Із Петром Гамалицею розплатилися фальшивками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути