Ексклюзиви
вівторок, 29 квітня 2008 16:03

Графська лікарня стане музеєм

Створити краєзнавчий музей планують у селищі Вільшана Городищенського району Черкаської області. Експонати зберігаються в аварійній кімнаті Будинку культури. Частина раритетів виставлена. Усього колекція налічує майже 3 тис. експонатів, серед яких старовинні фотографії та предмети народного побуту ХІХ ст.

— Новий музей розміститься у старовинній цегляній будівлі, яка з"явилася у 1895 році стараннями тодішньої власниці Вільшани графині Олександри Браницької, — вказує рукою на будівлю селищний голова Володимир Яровий, 37 років. — Тоді тут була лікарня. Нещодавно ми передали приміщення на баланс Національного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка" села Шевченкове. Вони зроблять капремонт, потім ми облаштуємо музей. Сподіваюся, що Вільшана стане помітною в програмі "Золота підкова Черкащини". До нас потягнуться гості, туристи та інвестиції.

У письмових документах Вільшана як місто вперше згадується 1598 року. Тут жив козацький полковник Максим Кривоніс. Із селищем тісно пов"язане ім"я Тараса Шевченка, який хлопчиком тут служив у місцевого поміщика. Він згадує Вільшану в поемах "Гайдамаки" та інших творах. Понад 8 років тут жив друг Шевченка Іван Сошенко. Будучи відомим художником, кілька разів відвідував її. У Вільшані народився польський живописець-пейзажист Ян Станіславський. Звідси походять і предки боксерів Віталія та Володимира Кличків.

Зараз ви читаєте новину «Графська лікарня стане музеєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути