четвер, 18 лютого 2010 20:43

"Економічних причин для відставки не існує. Політичні від мене не залежать"

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Губернатор Олександр Черевко показує  свій кабінет на третьому поверсі облдержадміністрації. Каже, що у разі відставки забере з собою портрет президента і прапор ”Нашої України”
Губернатор Олександр Черевко показує свій кабінет на третьому поверсі облдержадміністрації. Каже, що у разі відставки забере з собою портрет президента і прапор ”Нашої України”

Інтерв"ю з головою Черкаської облдержадміністрації 50-річним Олександром Черевком заплановане на 16.00. Прес-секретар просить прийти о 15.30. За 15 хв. запрошує до кабінету. На обличчі губернатора жодних слідів переживань чи нервової напруги. Він спокійний.

Чи залишаються у вас шанси й надалі очолювати обласну держадміністрацію?

— Після першого туру президентських виборів я сказав, що готовий до відставки. Звільнити крісло для мене не проблема, і тим більше, не трагедія. Я й надалі можу працювати: завершити ремонт дамби й мосту через Дніпро в Черкасах, відновити резиденцію Богдана Хмельницького в Чигирині, добудувати обласну дитячу лікарню. Політичний світогляд не змінюватиму — я вже не в тому віці.

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев заявив, що в день інавгурації нового президента подасть заяву про відставку. Чому би вам так не зробити?

— Тому що динаміка розвитку Черкащини є позитивною, а не навпаки. Незалежна статистика лише підтверджує це. Економічних причин для відставки не існує. Політичні від мене не залежать.

Боїтеся політичних переслідувань?

— 2005 року я мав можливість створити масу незручностей для моїх попередників. Були питання щодо незаконного повернення 52 мільйонів податку і не зовсім чесної роздачі земельних ділянок. Однак я нікого не переслідував. За цих п"ять років чимало дорогої землі було повернуто й передано до Нижньосульського й Канівського заповідників. Це закріплено юридично. Отож причин для переслідувань не бачу. Хоча в нашій країні, на жаль, можливо все.

Що буде з вашою командою?

— Я радітиму за кожного, хто залишиться. Це свідчитиме про їхній професіоналізм.

Чому ви поміняли багатьох голів районних адміністрацій із першого помаранчевого призову?

— 2005 -го чимало людей хотіли працювати, але не знали й не могли. Я шукав професіоналів.

За час вашого губернаторства в області сталося кілька гучних корупційних скандалів. Ви помилилися в людях, чи в усьому винна політична система?

— Усього потроху. У комусь я помилився, в інших помилилися партії, які їх висували. Когось просто підставили. Скажімо, голові Кам"янської райдержадміністрації Ростиславу Ременюку постійно погрожувала одна політична сила. І свої погрози здійснила. Відставку уманського керівника Петра Григоренка я ініціював задовго до його арешту. Однак партійний актив "Нашої України" зі мною не погодився. Чим усе завершилося ви знаєте (Петра Григоренка звинуватили в хабарництві. — "ГПУ").

Ефект маятника спрацював проти нас. Після ейфорії 2004 року українське суспільство кинулося в іншу крайність

Ви зустрічалися з Ющенком після його поразки на виборах?

— Із Віктором Андрійовичем я, звісно, бачився. Він мужня людина. Сказав, що поразка виявилася холодним душем для всіх нас. Хоча ми були готові до неї. Соціологія не залишала нам жодного шансу. В якийсь момент здавалося, що нам удасться переломити ситуацію. Однак ефект маятника спрацював проти нас. Після ейфорії 2004 року українське суспільство кинулося в іншу крайність. Значить, зараз у нас є можливості для нового політичного старту.

Чим займатиметеся в разі відставки?

— Я над цим ще не думав.

Кого б хотіли бачити своїм наступником?

— У мене прекрасні стосунки з багатьма претендентами на крісло губернатора. Не один просто в цьому кабінеті казав мені по секрету, що він і буде майбутнім головою облдержадміністрації. Усім кажу: хай Бог помагає.

Щось заберете із кабінету?

— Точно не лишу голі стіни, як мій попередник. Заберу прапор "Нашої України", статуетку переможця конкурсу "Людина року" в номінації "регіональний лідер", яку мені вручили 2005-го, і портрет президента. Та в мене тут особливої розкоші й немає.

Черевко піднімається й показує свій кабінет.

— Ось картини козаків, статуетка гетьмана Хмельницького, козацькі шаблі, портрет Шевченка. Я не оригінальний.

Зараз ви читаєте новину «"Економічних причин для відставки не існує. Політичні від мене не залежать"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути