Ексклюзиви
четвер, 11 грудня 2008 19:02

Ціна на зерно підвищиться з нового року

Цього року врожайність зернових на Черкащині становить понад 45 ц/га. Більше половини зібраного — продовольче зерно. Регіон серед основних областей України з вирощування продовольчого зерна, наголошує заступник начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, 55-річний Василь Мельник:

— Так що в нас є чим торгувати. Я переконаний, що у світі все-таки є дефіцит продовольчого зерна. Ціна на нього буде, лише треба почекати. З нового року вона все-таки підвищиться і стабілізується. Така ситуація з низькими закупівельними цінами складається щороку, коли збираємо гарний урожай.


Якою має бути ідеальна закупівельна ціна на зерно?

— Ми рекомендували 1251 гривню за тонну пшениці третього класу. Відтак буде і нормальна рентабельність виробництва, і доходи виробника та того, хто його переробляє. Минулого неврожайного року вартість зернових була вищою — 1350–1360 гривень за пшеницю третього класу. Хоч заборона його експорту негативно позначилася на ціноутворенні.


Чия вина в тому, що ціни на зерно низькі?

— Дехто із сільгоспвиробників звинувачує у всіх негараздах вищі ешелони влади. Але, думаю, прийшов час, коли і сам виробник думатиме, куди збувати вирощене зерно і як отримати за нього нормальну ціну. Тобто виробляти на замовлення, попередньо склавши договір із тим, хто його закуповуватиме. В області вже діють ряд крупних товариств, фірм-виробників зерна, які можуть працювати на таких умовах. По-друге, якщо немає де дівати зерно, то варто його пропустити через таку скоростиглу галузь, як свинарство. А ціна на м"ясо, вона завжди була й буде. За нього можна отримати добрі прибутки.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на зерно підвищиться з нового року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути