Ексклюзиви
вівторок, 29 квітня 2008 18:05

Черкаський гуртожиток продали із мешканцями

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Мешканка проданого гуртожитку на вул. Горького, 4 Оксана Шадорська на загальній кухні. Розповідає, що на тиждень їм відключили світло, а тепер на іншому крилі — воду.  Жінці комендант пояснив, щоб шукала нове житло — гуртожиток ставлять на реконструкцію
Мешканка проданого гуртожитку на вул. Горького, 4 Оксана Шадорська на загальній кухні. Розповідає, що на тиждень їм відключили світло, а тепер на іншому крилі — воду. Жінці комендант пояснив, щоб шукала нове житло — гуртожиток ставлять на реконструкцію

У Черкасах продали гуртожиток заводу "Темп" без відома його мешканців. Новий власник — підприємство "Прайм Буд". Його засновником є Сергій Зозуля. А директор — його 20-річна донька Наталя. Кожну родину просять заплатити по $15 тис., щоб зробити реконструкцію приміщення. Після того сім"ї заселяться в однокімнатні квартири. Люди переконані, що їх хочуть виселити.

Гуртожиток розташований у дев"ятиповерхівці на вул. Горького, 4. У ньому мешкає 50 осіб. Із них 15 — діти. Будівля заселена по шостий поверх. Прохід на вищі поверхи перегодили металевою решіткою. Люди, що там жили, поступово переселилися в квартири.

— Проходьте, у нас сьогодні всі в мерії, а мені просто потрібно в поліклініку, тому і застали, — Оксана Шадорська, 33 роки, запрошує до невеликої кімнати на третьому поверсі — Вперше ми почули від колишнього коменданта Григорія Гуртового, щоб шукали собі інше житло, бо гуртожиток продаватимуть. А 10 квітня нам відключили світло.

На першому поверсі приміщення у квітні з"явилося повідомлення: "Прайм Буд" пропонує мешканцям прийняти участь в інвестиційному проекті реконструкції гуртожитку. За інформацією звертатися до Юрія Воронова в кімнату коменданта". Внизу підпис директора "Прайм Буду" Наталі Зозулі.

Мешканець гуртожитку 24-річний Олег Ліструков не розуміє, чому комунальні послуги за його кімнату становлять 400 грн.

— Це вдвічі більше, — каже чоловік, ніж платять за двокімнатну квартиру у центрі міста.

Сім"я не проти вкладання грошей у реконструкцію. Якщо це дійсно так, як запевняє новий власник.

— А в нас немає таких грошей. І ми впевнені, що це афера. Бо знаємо, що пакет документів належить Бродському Ю. М. Це, мабуть, синові Бродського (київського підприємця Михайла Бродського — "ГПУ"). Пізніше з"явилася об"ява, що нас можуть переселити в інший будинок. Запропонувати кімнати в аварійному гуртожитку зі ще гіршими умовами, — каже 35-річна Лариса Стеценко. Вона живе тут із чоловіком Олександром і 12-річним сином Віталієм.

1995-го Олександрові видали ордер на "малосімейку". Поступово людям почали приходити, як вони вважають, завищені рахунки на комунальні послуги — 500–700 грн. Вони вважають нарахування незаконними, бо порівнювали їх з цінами в міських квартирах з усіма зручностями. Така плата за кімнату 9–12 кв. м невиправдана. І тому сплачують меншу суму. Кажуть, їм штучно створюють борги вже чотири роки. Після банкрутства "Темпу" мешканці продовжують платити заводові гроші. Але підприємство не перераховує кошти комунальним службам.


17 квітня Лариса Стеценко та її десять сусідів прийшли на сесію міської ради з плакатом "Нас продали, ганьба беззаконню та корупції". Розповіли депутатам, що коїться в гуртожитку.

— Доки нас не було, у правому крилі якісь люди вибили двері в кухні й відрізали воду. На сесії створили депутатську комісію, — розповідає — "ГПУ" Стеценко. — Коли ми приїхали, на кухні було кілька чоловік, від"єднані мойки валялися на підлозі. Жодних  документів не показали. Вони хотіли вже відрізати воду у санвузлі. Але ми з жінками виштовхали їх за двері.

Жінка каже, що їх та нових власників запросили до міського голови 41-річного Сергія Одарича. Сергій Зозуля та його донька Наталя показали оригінал договору купівлі-продажу гуртожитку.

— Там ми дізналися, що договір підписаний ще 23 січня 2008-го. Є підпис приватного нотаріуса. Документи підробили так — гуртожиток вилучили зі статутного фонду заводу, а люди в ньому не живуть. Одарич сказав нам, що не може вмішуватися, бо це вже приватна власність.... Ми боїмося за життя. Бо через знайомих дізналися, що ці люди йтимуть по трупах, а свого доб"ються.

Ніна Набокіна, голова ревізійної комісії "Темпу" вважає, що людям нічого хвилюватися. Квартири їм продадуть за собівартостю.  У кого немає грошей, можуть допомагати роботою на реконструкції гуртожитку.

За словами депутата міськради 43-річного Станіслава Сахна, гуртожиток площею 5 тис. кв. м. Сергій Зозуля купив у "Темпа" за 1,4 млн грн. Нині люди намагаються через суд довести, що будинок продали не законно.

— Якщо їм це не вдасться, то я запропонував депутатам відкупити у Зозулі гуртожиток за гроші міського бюджету за таку ж ціну. Дати мешканцям можливість приватизувати житло. Решту вільних кімнат реконструювати під соціальне житло. Сергій Зозуля при всіх погодився. Але за таку пропозицію проголосували 14 депутатів із 40. Насправді гуртожиток не в такому стані, щоб робити реконструкцію. Хай люди самі вирішують, чи вона треба. Там можна зробити невеличкий ремонт. А договір купівлі-продажу у силу не вступив. Бо "Темп" мав відселити мешканців, а лише тоді передавати його "Прайм Буду".

Редакція намагалася отримати коментар у директора "Прайм Буду" Наталі Зозулі. Вона переадресувала до засновника Сергія Зозулі. Назвала номери його робочого і мобільного телефонів. "ГПУ" зателефонувала. Слухавку підняв Сергій Зозуля.

— Я все сказав на сесії, — відповідає Сергій Іванович. На запитання, про що він говорив, каже: — Я нічого повторювати й коментувати не буду.

Зараз ви читаєте новину «Черкаський гуртожиток продали із мешканцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути