четвер, 28 лютого 2008 18:09

Через перепади напруги ламається побутова техніка

— Пральну машинку вмикаємо лише вночі, а мікрохвильовка ввечері тільки світиться, але не гріє, — розповідає 39-річний Віктор Ричка з райцентру Чорнобай. Він живе на околиці селища на вул. Жовтневій. Місцеві скаржаться на перепади напруги.

Кілька місяців тому чоловік купив для доньки комп"ютер. Щоб він не згорів, довелося придбати безперебійник струму. Зауважує, за останній рік через перепади напруги в сусідів згоріли холодильник, пральна машинка, сканер і модем.

Жителі вул. Жовтневої вважають, що проблема в трансформаторній підстанції. Будинків до неї підключили понад норму. Начальник Чорнобаївського РЕМ 60-річний Станіслав Передерій каже: все набагато серйозніше. Електромережі, якими користуються чорнобаївці, дають 1,2 кВт на абонента. Люди ж споживають набагато більше енергії.

— Майже в кожного холодильник, телевізор, пральна машинка, мікрохвильова піч, комп"ютер, радіотелефон. Уся техніка цілий день працює в режимі очікування. Наші мережі на таке навантаження не розраховані, — пояснює Передерій.

Зазначає, для поліпшення енергопостачання на Жовтневій треба замінити трансформаторну підстанцію та повністю оновити лінії електропередач. Грошей на це немає.

— Єдине, що ми реально можемо зробити, це перерозподілити навантаження між різними фазами на підстанції, — веде далі він.

Кілька років тому енергетичну проблему намагалися вирішити, підключивши половину будинків до трансформаторної підстанції місцевої фірми "Уют-сервіс". Вона стояла на околиці вулиці. Проте директор підприємства дозволу на це не дав. Нещодавно підстанція зникла.

Зараз ви читаєте новину «Через перепади напруги ламається побутова техніка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути