Ексклюзиви
четвер, 17 червня 2010 19:16

Будинки на Дніпрі будують чиновники та судді

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Пляж розміром 150 на 100 метрів — єдиний доступний для жителів Свидівок Черкаського району. Берег Дніпра забудували дачами
Пляж розміром 150 на 100 метрів — єдиний доступний для жителів Свидівок Черкаського району. Берег Дніпра забудували дачами

"Остався маленький кусочок пляжу біля "Світанку", а остальне все бандіти забрали, — махає рукою 70-річний Микола з села Свидівок за 8 км від Черкас. — Даже рибу з берега нема де половить".

Село розташоване в сосновому лісі, поряд — Дніпро. Береги забудовані розкішними будинками. Дорогою їздять дорогі іномарки.

Біля санаторію "Світанок" — невеликий пляж. В"їзд на нього перекритий бетонною плитою. Купаються півсотні дітей. Ліворуч від пляжу — корпуси санаторію, праворуч — обрив. На горі стоять обгороджені будинки. На протилежному березі — кілька котеджів. В одному з них ворота просто у воді, щоб у двір міг запливти човен.

За кілька метрів від пляжу паралельно дорозі починається 2-метровий бетонний паркан. За ним видніються дахи з металочерепиці, стоять кілька кранів. На воротах — табличка: "З 10 жовтня 2008 року вхід і в"їзд на територію кооперативу тільки за перепустками". За 200 м від цих воріт — ще одні, ковані, заввишки 3 м. За ними — будинок охорони, проте там нікого немає. Не видно людей і на подвір"ї.

У 1990-х сільська рада Свидівок передала в оренду на 49 років земельну ділянку площею 3,18 га кооперативу "Агро-каскад". Кілька років тому там намили на березі пісок і почали будувати котеджі. Тепер на території кооперативу їх кілька десятків. У селі подейкують, що будинки там мають екс-заступник губернатора Черкащини Володимир Бєлий і члени його родини, теща голови апеляційного суду Черкащини Катерина Скорик, мати судді цього ж суду Наталія Федотова, директор Черкаського науково-дослідного інституту землеустрою Валентин Кілочко та члени його родини, дружини колишнього керівника обласної служби боротьби з економічною злочинністю Ігоря Супруна та теперішнього Владислава Мамчура.

— Раніше тут гарно було, всюди пляжі, а зараз усе позабудовували, — говорить 75-річний черкащанин Анатолій Зелененко. Він сидить на автобусній зупинці, приїхав у село порибалити. — Уже й з другого боку "Світанку" якийсь хазяїн шматок лісу вирубав, буде дом строїти.

Ворота просто у воді, щоб у двір міг запливти човен

— Можемо констатувати порушення водного та земельного кодексів, — коментує начальник Державної екологічної інспекції в Черкаській області Микола Клименко. — Будівництво цих об"єктів порушує режим господарювання в межах прибережної захисної смуги та завдає шкоди навколишньому середовищу.

Державна екологічна інспекція оштрафувала "Агро-каскад" за незаконний намив піску, проте штрафу ніхто не сплатив. 2008 року прокуратура Черкаського району проводила перевірку проектної документації, за якою було зменшено захисну смугу вздовж Дніпра на території кооперативу, і визнала її незаконною. Проте господарський суд позов прокуратури не задовольнив. Тепер справа перебуває в Київському апеляційному суді.

Береги Дніпра забудовані від Черкас і до дельти річки Рось. Перший намив — колишня територія рибінспекції. Тепер там триває будівництво. Поряд у протоці, де раніше був невеличкий причал, розбудоване ціле містечко на воді. За скромними рибальськими будиночками видніються шикарні котеджі.

Подейкують, що там мають дачі голова муніципальної інспекції черкаського міськвиконкому Олександр Рибченко та заступник мера Сергій Гура. Один із будинків довгий час приписували і меру Черкас Сергієві Одаричу. Намиті береги навколо бази Клубу юних моряків і колишнього дитячого табору "Дзержинець".

— Спочатку компанія купує земельну ділянку на березі річки, а потім оформлює документи на розчищення чи поглиблення русла. Водночас із дна водойми дістають пісок для поглиблення площі купленої ділянки. За природоохоронним законодавством, у стометровій зоні біля річки заборонено будувати. Можна використовувати тільки для відпочинку. Дозволи на намиви і оформляють нібито на ці цілі, а потім використовують на власний розсуд, — пояснює схему еколог Людмила Ткаченко, 27 років. — Намиви знищують нерестовища риби та змінюють течію Дніпра. А це може стати причиною катастрофи у випадку повені. Повернути ж у звичний стан Свидівоцьку дамбу вже не реально. Дніпро не чекатиме, відповість, і потужно. Зміниться якість питної води, порушення структури берегів може призвести до екологічної катастрофи.

Ріелтори кажуть, що ділянки на Дніпрі з виходом до води коштують від $4 до $8 тис. за сотку залежно від місця розташування. Що ближче до Черкас і до води — то дорожче. В Інтернеті є оголошення про продаж таких ділянок у Дахнівці — за $8,5 і $10 тис. за сотку. У Свидівку в кооперативі "Агро-каскад" — $6,5—7 тис. за сотку.

Зараз ви читаєте новину «Будинки на Дніпрі будують чиновники та судді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути