четвер, 03 червня 2010 18:43

Поплавський любить бувати "У сестер"

Автор: фото: Сергій МАТЯШ
  Інтер’єр кафе-бару ”Шинок” на території комплексу ”Вечори на хуторі біля Диканьки” в Пронях під Диканькою нагадує українське село. Над відвідувачами в залі звисає гілля штучного дуба
Інтер’єр кафе-бару ”Шинок” на території комплексу ”Вечори на хуторі біля Диканьки” в Пронях під Диканькою нагадує українське село. Над відвідувачами в залі звисає гілля штучного дуба

Оригінальних назв кафе, барів чи ресторанів на Полтавщині не надто багато. Часто такі заклади називають іменами господарів, повторюються назви типу "вогник", "сюрприз", "каприз", "верба" чи "У… верби, каміна, куми, кума".

Кафе "Королева бензоколонки" на автостанції в Пирятині працює з 1960-х років. Його знімали в радянській комедії з однойменною назвою.

— Туристи часто запитують, чи це те саме кафе, чи стіни ті ж. Розказуємо, що все те саме, тільки переробили барну стійку і вхід. Він уже не такий, як у кіно, — говорить бармен 32-річна Юлія Журба. — Особливо розпитують про епізод, як батюшка зайшов у кафе і просить два по сто. А тоді ж по інструкції не можна було наливати подвійну дозу. І він попросив: "Два по сто і в одну посуду. К полумєрє не привик". А тоді відправив по репродуктору свій автобус. Це тепер автобуси відправляють з автостанції, а тоді — з кафе. У нас переважно обідають водії автобусів.

Історико-культурному комплексу неподалік Диканьки на хуторі Проні дали назву на честь повісті Миколи Гоголя "Вечори на хуторі поблизу Диканьки".

— Події з "Вечорів..." відбувалися саме на цьому хуторі. Ми вирішили відтворити побут того часу, — розповідає господар Володимир Удовиченко.

На в"їзді в хутір стоїть шинок. Перед ним на траві — cтарі вози. Усі хати розмальовані сюжетами з гоголівської "Ночі перед Різдвом". Відпочивальникам на замовлення розігрують мініатюри з гоголівських творів.


Популярне серед українських зірок шоу-бізнесу кафе "У сестер" на 234-му кілометрі траси Київ–Харків під Хоролом 14 років тому заснували рідні сестри Галина Бахова і Лілія Щеглова.

— Спочатку воно називалося "Домашня кухня", — говорить директор закладу Оксана Радько. — Але після нас багато кафе по трасі також назвалися домашніми кухнями. Наші гості самі його перейменували. Казали, що це у вас домашня кухня в сестер. Із цього і пішла назва. На вивісці так і написано "Домашня кухня" "У сестер".

Клуб "НЛО+" збудував за подобою літаючого об"єкта, який бачив

— Улітку найчастіше замовляють окрошку "Холодник". Люблять наш фірмовий домашній медово-лимонний квас, — додає Оксана Радько. — Плавчиха Яна Клочкова недавно заїжджала. Замовляла узвар, свіжину полюбляє. Постійно до нас навідуються Михайло Поплавський, Ані Лорак, Таїсія Повалій. Діана Гурцкая була вже кілька разів.

Нічний клуб "НЛО+" у Лубнах власник 57-річний Віктор Тесленко збудував за подобою літаючого об"єкта, який бачив 1986-го над містом.

— Ми святкували день народження, 47 чоловік вийшли надвір і побачили НЛО. За 20 років заробив грошей і збудував те, що побачив.

Двоповерхова будівля зовні схожа на літаючу тарілку. Обшита фасадним склом, висота купола над танцювальним залом — 15 м. Він зроблений із матеріалу, що добре пропускає світло.

— Коли вся апаратура і світлове обладнання включені, вночі з вулиці клуб має фантастичний вигляд, — говорить Віктор Тесленко. — Як справжнє НЛО. Усередині вікна зроблені у формі ілюмінаторів і обклеєні спеціальною плівкою. Коли дивишся в них, таке враження, що за бортом — космос.

Готельно-ресторанний комплекс у Кременчуці має назву "Йолки-палки".

— Приваблюємо клієнтів. Це як ніби в сосновому бору стоїть ізбушка на курячих ніжках. Клієнтів назва не дуже цікавить, їм треба гарний сервіс, номери. На назву зараз практично ніхто не клює, — пояснює адміністратор, не називається.

Деякі заклади громадського харчування мають офіційні назви, проте люди між собою називають їх по-іншому.

Кафе "Кристал" майже в центрі Пирятина місцеві називають "Мертвячок", бо воно розташоване поряд із міським кладовищем.

У Великих Будищах Гадяцького району кафе-магазини називають "каламбурами" від назви одного з таких закладів у селі. У місцевих "каламбур" став синонімом слова "генделик".

Мережу кафе і кіосків на трасі Київ-Харків при виїзді з Полтави в бік Харкова полтавці називають "Лас-Вегасом".

— Там кубло розпусти, — пояснює водій приміського автобуса 25-річний Віталій.Дальнобойщики заїжджають перекусити, кому треба — знімають повію і йдуть із нею в машину. А в кафешках усю ніч зависає місцева молодь, бо там недорога випивка і закуска.

Маркетологи кажуть, що назва закладу повинна приваблювати і має відповідати тому, що там пропонують.

— Якщо ресторан має назву щось на зразок "Квазімодо", це підсвідомо насторожує людей. Він не буде користуватися популярністю, — пояснює 23-річна Ірина Земляна, викладач маркетингу Полтавського університету економіки і торгівлі. — Тепер спостерігається тенденція до більш європейських, новітніх назв. Якщо заклад невисокого класу, але має гучну, сучасну назву, люди, і особливо молодь, будуть краще його відвідувати. Коли називають кафе чи ресторан співзвучно до назви фільму, книги, якогось божества, це завчасно пророкує успіх. Кожному захочеться відвідати такий заклад, доторкнутися до частини історії, навіть якщо сама історія і не торкалася цього закладу. Назви типу "У тещі", "У сестер" свідчать про неухильність від певних традицій, про сімейний бізнес. Вони будуть більш успішні.

Зараз ви читаєте новину «Поплавський любить бувати "У сестер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути