субота, 23 червня 2018 22:40

У Мінську важко знайти людину, яка говорить білоруською - Тарас Тополя

У Мінську важко знайти людину, яка говорить білоруською - Тарас Тополя
Тарас Тополя розповів про концерти закордоном Фото: Тарас Подолян

Гурт "Антитіла" повернувся з масштабного туру, концерт відбувся і в Білорусі. Про те що в Мінську мало хто розмовляє рідною мовою, лідер колективу, Тарас Тополя, розповів в бесіді Gazeta.ua.

"В Білорусі триває історична драма. Там майже "вмерла" білоруська мова. У Мінську важко знайти людину, яка говорить рідною мовою. Можливо, десь по селах ще таких можна знайти. Це те, що Москва намагалась зробити з нами, та не зробила. Як аксіому нам хотіли нав'язати поняття: "русский - элитный язык, а украинский - холопский". Коли туди приїжджають українці, білоруси приходять подивитись, а як би могло бути у них. Ми співаємо українською мовою, сучасну українську музику, і це імпонує багатьом білорусам", - говорить музикант.

За словами Тополі, на концерт прийшло близько 300-400 людей. Коли виступали з білоруським популярним гуртом, "Без квитка" - до 700.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У нас є кілька записів російською, але найближчі 5-10 років вони не будуть заспівані" - музикант Тарас Тополя

"Антитіла" також дали концерти у США та Канаді.

"Якщо в США чи Канаду приїжджає гурт, що встиг до війни на Донбасі набрати популярності в Росії, то збирає росіян, українців, казахів. Гурт "Антитіла" приїжджає, здебільшого, до українців. Наша музика не інтегрувалася масово у російськомовний інформаційний простір. У наших залах за кордоном поки що збирається до 500 людей. Ставлення там до подій в Україні - різне. Хтось постійно слідкує за українськими новинами, вболіває, допомагає в міру своїх сил. Хтось з головою занурюється у волонтерство. Хтось свідомо втік, бо Україна зрадила його надії. Є такі, що живуть в ілюзорній бульбашці, вишиванковій і шароварній Україні з вареничками й українською мовою початку ХХ-го століття", - говорить Тополя.

Гурту цього місяця виповнилось 10 років. Тарас Тополя назвав моменти, які стали "проривними" за цей час.

"Перший момент - коли представляли українську сучасну музику на фестивалі Sziget у 2010 році в Будапешті (один з найбільших європейських фестивалів, що відбувається щоліта. Понад 50% відвідувачів приїжджають з-за кордону. - Gazeta.ua). Ми були хедлайнерами MTV-Stage. Тоді усвідомили, що всі наші зусилля не марні. І робимо все правильно", - розповідає музикант.

"Антитіла" наступного року збираються у тур стадіонами, який охопить різні міста країни.

Зараз ви читаєте новину «У Мінську важко знайти людину, яка говорить білоруською - Тарас Тополя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути