пʼятниця, 31 серпня 2018 05:20

Королева сердець загинула в автокатастрофі після заручин
44

Принцеса Діана
Фото: dw.com
Принцеса Діана - стильна і красива
Принцеса Діана разом із родиною
Принцеса Діана під час весілля
Принцеса Діана

31 серпня 21 рік тому померла принцеса Діана в госпіталі Пітьє-Сальпетрієр в Парижі, Франція. Цього дня несуть квіти, свічки і записки до встановленого неподалік від моста пам'ятника "Вогонь волі", який вважають неофіційним меморіалом.

Діана, принцеса Уельська - британська шляхтянка з родини Спенсер-Черчилль, до якої належали герцог Мальборо та Вінстон Черчилль, донька графа Джона Спенсера, віконта Елторпа, та Френсіс Рут Рош. Перша дружина принца Уельського Чарльза. Широко відома як принцеса Діана, леді Діана та Леді Ді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 років тому трагічно загинула королева сердець

Діана познайомилася з принцом взимку 1977 року, а згодом вийшла за нього заміж 29 липня 1981 року. До весілля була прикута велика увага публіки і ЗМІ: близько 600 тисяч людей вийшли на вулиці Лондона, аби привітати молодят, більш ніж 750 мільйонів глядачів в усьому світі подивилися телетрансляцію, тому преса охрестила одруження Діани "весіллям століття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоденька Діана в ліжку з хлопцем і пляшкотю віскі

У 1982 та 1984 народилися сини Діани і Чарльза: принци Вільям та Гаррі (Генрі) Уельські, які є наступними у черзі успадкування британської корони після свого батька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили сад імені принцеси Діани

До середини 1980-х років відносини між подружжям погіршилися, зокрема, через тривалі стосунки Чарльза з Каміллою Паркер-Боулз (яка згодом, після загибелі Діани, стала його другою дружиною). Сама Діана деякий час перебувала у близьких стосунках із своїм інструктором з верхової їзди Джеймсом Х'юїттом, у чому зізналася у 1995 році в телеінтерв'ю (роком раніше Чарльз зробив аналогічне визнання щодо зв'язку з Каміллою).

Шлюб розпався 1992-го. Після цього подружжя жило окремо. Офіційне розлучення відбулось у 1996 році з ініціативи королеви Єлизавети II.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принцеса Діана кілька разів хотіла покінчити життя самогубством

Незадовго до загибелі, у червні 1997 року, Діана почала зустрічатися з кінопродюсером Доді аль-Файєдом, сином єгипетського мільярдера Мохамеда аль-Файєда. Проте, окрім преси, цей факт не підтвердив ніхто з її друзів, також це заперечується у книзі дворецького Леді Діани - Пола Баррела, який був близьким другом принцеси.

Діана активно займалася благодійною та миротворчою діяльністю (зокрема, була активістом руху за припинення виробництва протипіхотних мін і боротьби зі СНІДом).

Була однією з найпопулярніших у світі жінок свого часу. У Великій Британії завжди вважалася найпопулярнішим членом королівської сім'ї, її називали "чирвовою кралею" (англ. Queen of Hearts), буквально, "королева сердець". У період її шлюборозлучного процесу з принцом Чарльзом симпатії громадської думки були переважно на її боці.

Діана прославилася своєю добротою й тим, що могла спілкуватися з представниками різних верств суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіло водія не дозволили кремувати

Діана загинула в Парижі в автомобільній катастрофі разом з Доді аль-Файєдом; аль-Файєд і водій Анрі Поль померли на місці, Діана, яку доставили з місця події (в тунелі перед мостом Альма на набережній Сени) в лікарню Сальпетрієр, померла через дві години. Причина аварії не цілком зрозуміла, існує ряд версій (алкогольне сп'яніння водія, необхідність йти на швидкості від переслідувань папараці, а також різні теорії змови). Єдиний пасажир "Мерседеса", якому вдалося вижити, охоронець Тревор Ріс-Джонс, отримав важкі травми (його обличчя довелося відновлювати хірургам), і заявив, що не пам'ятає подій.

14 грудня 2007 було представлено доповідь екс-комісара Скотланд-Ярду лорда Джона Стівенса, в якій сказано, що в крові водія рівень алкоголю перевищував норми в три рази.
Крім того, швидкість машини перевищувала допустиму в даному місці в два рази. Лорд Стівенс також зазначив, що пасажири, включаючи Діану, не були пристебнуті ременями безпеки, що також зіграло свою роль в їхній загибелі.

Похована принцеса Діана в сімейному маєтку Спенсерів Елторп в Нортгемптонширі, на відокремленому острові посеред озера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Могилу принцеси Діани штурмують грабіжники

В ході розслідування загибелі пари, проведеного в 2007 році, власник паризького ювелірного магазину Альберт Репоссі заявив, що пара справді збиралася побратися. За словами Репоссі, він таємно зустрічався з Доді і Діаною в одному з готелів у Сен-Тропе на півдні Франції, щоб показати їм замовлену раніше обручку. Пізніше ювелір спростував свої свідчення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецька журналістка розкрила останню таємницю принцеси Діани

32 мільйони британців дивилися трансляцію похорону принцеси Діани 6 вересня 1997 року. Це найбільша аудиторія, яку збирало британське телебачення. Весілля Вільяма й Кейт 2011-го подивилися 26 млн людей у Великій Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Записи розмови з Діаною репетитор продав за 500 тисяч доларів

З'явилися унікальні фото членів британського королівського дому. Фото належать британцю Джону Скотту. Він 30 років був королівським фотографом. 4-тисячною колекцією кадрів володіє його асистентка Джуді Аппелбі. Вона оприлюднила фотоколекцію, зроблену в період з 1950-х по 1980-і роки. Тоді фотографу надали повний доступ до Віндзорського палацу.

Зараз ви читаєте новину «Королева сердець загинула в автокатастрофі після заручин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути