Ексклюзиви
пʼятниця, 14 липня 2017 06:55

У права вноситимуть дані про штрафи

В Україні видаватимуть водійські права з чипом. Про це минулого тижня повідомив начальник головного сервісного центру МВС Владислав Криклій. Посвідчення нового зразка почнуть отримувати з листопада. Вони діятимуть у країнах ЄС.

— Зовнішній вигляд прав не зміниться. Чип буде вбудований у пластик. На електронному носії продублюють візуальну інформацію — прізвище, дату й місце народження, категорію тощо. Крім того, на ньому накопичуватимуть усі дані про власника посвідчення — порушення й накладання штрафів. Зараз поліція фізично не може встановити — у водія перше порушення правил чи повторне, — розповідає експерт з автоправа Володимир Караваєв, 57 років. — Усередині країни можна їздити як з ламінованими правами, що не мають терміну дії, так і за пластиковими картками, які придатні 30 років. Посвідчення з чипами будуть у тих, хто отримує вперше чи змінює їх.

Нові водійські права матимуть ­різні терміни дії та кількість медичних оглядів. Водії категорій С і D змінюватимуть посвідчення та проходитимуть медогляд що п'ять років. Водії легкових автомобілів — 10–15. Для автовласників, старших 50 років — обов'язковий медогляд кожні три-п'ять років. Також введуть вікові обмеження. Як і в країнах Європейського Союзу, керування мотоциклом дозволять із 20 років, а вантажівкою — з 21 року. З'явиться нова водійська категорія — ­"водій триколісного мототранспорту".

— Після закінчення терміну дії посвідчення водії не мусять по-новому складати іспити. Потрібно лише переоформити медичну довідку. Процедура переоформлення прав займе не більш як півгодини. Крім того, чип дозволить робити це дистанційно, — говорить Володимир Караваєв.

Нові документи з чипом коштуватимуть на 10,5 грн дорожче, ніж пластикові, кажуть у сервісному центрі МВС. Зараз вартість пластикових посвідчень — 201 грн.

Зараз ви читаєте новину «У права вноситимуть дані про штрафи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути