середа, 23 січня 2008 17:05

Перше в світі летюче авто продали на торгах

Автор: фото: Aircraft Inquiry
  На оглядини летючої машини ”Скай комп’ютер кар” покупці приїздили з родинами додому до конструктора-розробника Стівена Сталла. Він живе в місті Куммінґ, штат Джорджія
На оглядини летючої машини ”Скай комп’ютер кар” покупці приїздили з родинами додому до конструктора-розробника Стівена Сталла. Він живе в місті Куммінґ, штат Джорджія

"Скай комп"ютер кар" — перший у світі гібрид літака й автомобіля — почали розробляти у 80-х роках минулого століття. Таким чином сподівалися позбутися заторів у американських мегаполісах.

Над машиною працювали інженери корпорації "Боїнг". Група з 60 приватних інвесторів уклала в розробку понад $6 млн. Але два концепт-кари розбилися. Після невдалих випробувань проект закрили. Уціліла машина з бортовим номером N2001C дісталася інженерові-розробнику Стівенові Сталлу, 58 років. Він і виставив летюче авто на електронний аукціон ebay.com.

Каркас та корпус виготовлено з карбону та кевлару. За міцністю вони перевершують сталь, однак значно легші. Машина 4,2 м завдовжки і 2,4 м завширшки важить 181 кг. Розрахована на двох пасажирів. Злітає та сідає вертикально. У рух її приводять три електромотори по 125 кінських сил. Потенційних покупців Стівен запрошував на оглядини додому — в місто Куммінґ, штат Джорджія.

— Електромотори я зняв. Вони дорогі, по п"ять тисяч доларів, — пояснює покупцям Стівен. — Все решта в робочому стані. Машина піднімається на 10–30 футів (до 9 м. — "ГПУ"). Із дружиною ми кілька разів літали нею до ресторану.

У торгах взяли участь 82 покупці. Найбільше, $131,7 тис., запропонував власник приватного музею авіації зі штату Північна Кароліна.

Конкурент Стівена Сталла, конструкторське бюро "Мьоллер інтернешнл", цього року почне продавати летючі авто — скайкари M400. Вони працюють на авіаційному пальному. Коштуватимуть близько $1 млн.

Зараз ви читаєте новину «Перше в світі летюче авто продали на торгах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути