середа, 20 серпня 2008 14:23

Навколо світу японець проїхав на біодизелі власного виробництва

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Шюсей Ямада заливає 40 літрів смаженої олії. Її безплатно дали в ресторані ”Бельв’ю”, що на вулиці Саксаганського в Києві. Установку для виготовлення біодизельного пального Ямада возить у багажнику своєї ”Тойоти Лендкрузер”
Шюсей Ямада заливає 40 літрів смаженої олії. Її безплатно дали в ресторані ”Бельв’ю”, що на вулиці Саксаганського в Києві. Установку для виготовлення біодизельного пального Ямада возить у багажнику своєї ”Тойоти Лендкрузер”

Японський фотограф Шюсей Ямада, 47 років, розробив компактну установку з переробки олії на дизпальне. Прилад возить у багажнику власного авто "Тойота Лендкрузер". Минулого тижня Ямада показав свій винахід у Києві.

— Хочу довести світу, що їздити на екологічно чистому пальному вигідно, — пояснює.

Для цього вирушив у навколосвітню подорож.

Спочатку Шюсей купував олію в супермаркетах. А потім збагнув, що безплатно можна брати пересмажену в ресторанах.

— У Японії ресторани не мають куди подіти ці відходи, — каже Ямада. — Тому вони віддають обжарку. Я вирішив, що і в інших країнах не відмовлять.

За рік мандрівки лише один ресторан в Іспанії продав чоловікові використану олію. Інші зливали задарма. Шюсей побував у Канаді, США та Європі. На спідометрі має 25 тис. км. Переробив 3,5 т олії.

— До Києва приїхав, щоб заправитися, — японець показує усім охочим установку в багажнику. — Потім поїду в Москву. На дорогу треба 150 літрів олії. Пункт призначення — Владивосток. Звідти поромом повернуся до Японії.

Біодизель не дає шкідливих вихлопів. З труби "тойоти" пахне смаженою олією. Схожі установки є і на промислових підприємствах.

— Вони використовують воду, тому громіздкі. Воду я замінив кількома фільтрами з метанолом. І система тепер влазить у багажник, — веде далі чоловік.

У цистерну він заливає 40 л, додає 8 л метанолу та 600 г гідроксиду. За добу суміш фільтрується. Ще за одну утворюється 40 л біодизелю та 8 кг відходів. В останні винахідник додає спеціальні бактерії, які виробляють кисень. Залишки ідуть у діло як добриво.

На біодизелі "Тойота Лендкрузер" розганяється до 170 км/год. На 100 км траси споживає 14 л.

Шюсей Ямада розробляв біодизельну установку майже рік. Витратив $50 тис.

Зараз ви читаєте новину «Навколо світу японець проїхав на біодизелі власного виробництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути