пʼятниця, 07 березня 2008 11:45

У Німеччині створений автомобіль-робот

Вперше був показаний "робот Caroline" - автономний пристрій, зібраний з автомобіля VolkswagenPassat і декількох керівних блоків, здатний переміщатися без водія. Презентація робота відбувалася на виставці на виставці Cebit-2008 в Ганновері.

Це дітище студентської CaroloTeam, що складається з 35 студентів технологічного Брауншвейгського університету , створене при спонсорстві німецьких виробників і американського Агентства перспективних досліджень при Пентагоні (DARPA).

За два роки їм вдалося перетворити серійний Volkswagen Passat з рідкісним кузовом "універсал" в досить страхітливий пристрій, обчіпляний датчиками, з багажником, набитим блоками управління. В результаті студентських зусиль Passat втратив велику частину своєї дизайнерської краси, зате набув здатності їздити без водія.

Як пояснив представник команди, кінцева точка шляху задається машині за допомогою GPS, а орієнтацію в просторі їй забезпечують 8 датчиків ближнього і дальнього огляду. Половина з яких - радари, а інша половина - лазерні сканери. Кожен з них дозволяє машині бачити перешкоди на відстані від 14 до 200 метрів з кутом огляду від 40 до 250 градусів.

Керівні блоки розташовані в багажнику машини. Вони включають шість комп"ютерів на платформі Pentium M і Core 2 Duo. Розробники пояснили, що чималою проблемою був їх захист від перегріву, ударів і дорожньої вібрації. Зусилля до органів управління передається по пневматичному каналу, у зв"язку з чим чималу частину салону автомобіля займають шланги високого тиску, повідомляє Cnews.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині створений автомобіль-робот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути