четвер, 29 жовтня 2015 17:26

Експерт розповів, чому в Україні рекордно скоротився випуск автомобілів

Експерт розповів, чому в Україні рекордно скоротився випуск автомобілів

За дев'ять місяців цього року випуск легковиків в Україні скоротився на 82,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Він не перевищив 4,634 тис. автомобілів, повідомляють у компанії "Автоконсалтинг".

"Для України було б вигідно розвивати автовиробництво, але зараз для цього немає ні інвестиційних умов, ні ринку збуту. А купівельна спроможність нашого населення після знецінення гривні стала дуже низькою", - говорить Gazeta.ua Олег Омельницький, директор компанії "Автоконсалтинг".

Він вважає, що в Україні бракує великих фінансових й інтелектуальних ресурсів для випуску власних машин. Немає конструкторських бюро, фахових інженерів, дизайнерів та інших потрібних спеціалістів. Тому найкраще налагодити виробництво відомих брендів, розмітити тут їхні заводи.

"Але світові бренди до нас не йдуть. Ми програємо конкурентну боротьбу з сусідніми країнами. Якщо не зміниться державна політика до великомасштабних автозаводів і складальних підприємств, то найближчим часом не варто очікувати появи у нас підприємств іноземних брендів", - каже експерт.

За його словами, в Україні не створено умов для розвитку автомобільної галузі та для іноземних інвесторів, що готові інвестувати кошти в неї.

"Наш автопром лише на внутрішній ринок працювати не зможе. Він не настільки великий через бідність людей. У нас були шанси 3 роки тому або працювати ще й на російський ринок, або на ринок ЄС. З Росією ми горшки побили, з ЄС ми підписали абсолютну не вигідну угоду для українського автопрому. Тобто ЄС повністю закрила свій ринок від можливого українського автопрому", - каже Gazeta.ua Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів та дилерів.

Відповідно до угоди з ЄС, за експорт українських машин до ЄС протягом 10-річного перехідного періоду потрібно сплачувати мито у 10%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська поліція поповнила свій автопарк новенькими "Рено".

"Європейці злякалися, що в Україні почнуть складати дешеві китайські машини й продаватимуть їх в країни Євросоюзу. Це створить непотрібну конкуренцію для їхніх виробників. Тому вони й встановили це мито", - каже експерт.

На думку Олега Назаренка, варто переглянути умови асоціації з ЄС. Потрібно скасувати мито на експорт з України.

Нагадаємо, у вересні продажі автомобілів в Україні зросли порівняно із серпнем цього року. Автосалони продали майже на 600 машин більше.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому в Україні рекордно скоротився випуск автомобілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути