середа, 13 лютого 2019 14:33

Літня замість зимової: перевірили якість солярки на заправках

Літня замість зимової: перевірили якість солярки на заправках
Mycredit Експерти перевірили дизпаливо на українських АЗС

Продажі дизельного пального зростають.

На попит існує і пропозиція – крім легальних заправок, у великій кількості з'явилися нелегальні дизельні "бочки". Та якої якості солярку дійсно продають на "білих" і "чорних" заправках, вирішили дізнатися в столичному Інституті споживчих експертиз, пише 24tv.

Експерти взяли проби в найбільших мережах АЗС нашої країни, а також у нелегальних продавців, і відправили їх у лабораторію.

Перевірка показала – "дизелісти" зможуть кататися навіть в самий суворий мороз, але тільки за умови заправки на "законних" станціях.

Експерти відвідали представників практично всіх великих мереж – Shell, КЛО, MOTTO, ОККО, WOG, Chipo, Glusco, AMIC, ANP, БРСМ-Нафта, SunOil і "партизанську" станцію, яка торгує без документів. Досліджували як звичайне дизельне паливо, так і вибірково "фірмові" сорти, які, за заявами продавців, мають поліпшені параметри. Список параметрів був традиційний – цетановий індекс, фракційний склад, температура спалаху в закритому тиглі, вміст сірки, а також головний "зимовий" показник – граничну температуру фільтрації.

Морозостійкість – перший параметр, який перевірили в лабораторії. У контрафактної "солярки" при низьких температурах швидко "випадають парафіни", відповідно забиваються фільтри – і паливна система не може подати пальне в двигун.

Випробування на визначення граничної температури фільтрованості показали – всі зразки, крім "нелегала", є "чесним" "зимовим" паливом. Стандарт вказує, що фільтрованість "зимової" марки "З" для дизельного палива повинен бути не менше мінус 20°С. Ніхто з "білих" випробовуваних не опустився нижче за цю позначку, а найбільший запас міцності продемонстрували зразки дизеля, які експерти придбали на заправках КЛО (-26°С), MOTTO (-27°С) і Chipo (-24°С).

Водночас у "нелегалів" на "бочці" фільтрованість відповідала показникам "літньої" солярки – мінус 5°С. Єдиною втіхою для клієнтів таких заправок може служити тільки той факт, що в реальний мороз (а синоптики пророкують до мінус 25 найближчим часом) там фізично не зможуть відпустити паливо – воно банально замерзне в паливопроводах, колонці і шлангу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці стали купувати менше бензину

Що ж стосується дизельного палива сорти "Арктика", то тут "фірма" на висоті – всі зразки виявилися найвищої якості. Найбільш екстремальними "полярниками" за температурою фільтрації виявилися фірмове паливо КЛО (Ventus Diesel) – нижче мінус 37°С, і ОККО (Pulls Diesel) – мінус 36°С. Якщо треба виїжджати в морози (особливо на довгі відстані), експерти рекомендують заправлятися тільки таким паливом.

Якщо в Україні не змінять акцизну політику, ціни на бензин зростуть на 4-5%.

Зростання цін на паливо переглянули через подорожчання нафти у світі в IV кварталі 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Літня замість зимової: перевірили якість солярки на заправках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути