вівторок, 08 червня 2021 21:35

Чому можуть відмовити гальма. Три способи зупинити авто
4

Гальма автомобіля повинні бути справними. Для цього за ними треба правильно доглядати. Однак із кожним водієм може трапитися, що система відмовила. Як швидко і ефективно зупинити автівку?

Чому відмовляють гальма

Найчастіше гальма відмовляють через те, що гальмівна рідина неправильно подається в агрегат, вона стара або не відповідає технічним параметрам. Також причинами можуть бути неправильне регулювання гальмівних зусиль, поломки супорта, негерметичності.

Буває, що гальма тимчасово відмовляють, бо у систему потрапило повітря. Якщо дозволяє ситуація, спочатку варто "прокачати" педаль, натиснувши і відпустивши її кілька разів.

Втім, коли гальма ламаються на повній швидкості - це все не важливо. Єдине, що має значення - як вирішити проблему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не варто боятися, сильніше тисніть на газ" - автомеханік про найбільші помилки водіїв

Спосіб перший – трансмісія

Найефективніший і безпечний спосіб зупинки автомобіля - поступове зниження передачі. Тиснути на газ не потрібно, щоб не збільшувалися обороти. Покажчик тахометра має бути у робочій зоні. Ні в якому разі не можна різко переходити на швидкості відразу на першу або другу передачу. Це закінчиться трагедією.

Якщо у машин "автомат", його потрібно перевести в ручний режим і зробити все те саме.

Фото: pixabay

Спосіб другий - гальмо стоянки

Цей спосіб можна використовувати тільки на невеликій швидкості. Вже при 40 км/год спроба загальмувати "ручником" закінчиться занесенням і перевертанням автомобіля. Та навіть коли їдете не швидко, перед використанням ручного гальма слід переконатися, що колеса йдуть прямо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого чекати після мінімального ДТП - три поширені несправності

Спосіб третій – перешкода

Скинути швидкість можуть допомогти перешкоди на дорозі. Наприклад, з'їзд на засніжене узбіччя, тертя коліс об бордюр, в крайньому разі - тертя об автомобілі без людей. Цей спосіб гальмування є надзвичайним і використовується тільки в тих ситуаціях, коли бездіяльність призведе до ще гірших наслідків. Пам'ятайте, що при зіткненні із перешкодою, машина може змінити напрямок руху.

В Європі для безпеки на дорозі створюють рампи для аварійної зупинки вантажівок - Runaway truck ramp. Це спеціальне відгалуження дороги з тупиком. Служить для того, щоб прийняти вантажні автомобілі, у яких зірвало гальма. Зазвичай така "рампа" покрита товстим шаром гравію і спрямована вгору. Іноді там встановлюють звичайні пластикові бочки з водою, які гасять удар. Конструкція зупиняє навіть навантажені фури без гальм, рятуючи водія, машину і вантаж, а також інших учасників руху.

На деяких дорогах у Великій Британії до кінця року їздитимуть безпілотні авто. Рухатимуться по магістралях на невисокій швидкості - до 60 км/год. Програма утримуватиме автомобіль у межах смуги руху, даючи можливість прискорюватися й гальмувати без участі водія.

Зараз ви читаєте новину «Чому можуть відмовити гальма. Три способи зупинити авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути