середа, 10 лютого 2021 10:01

280 тис. українських водіїв навчалися в автошколах формально - експерт

280 тис. українських водіїв навчалися в автошколах формально - експерт
280 тисяч українських водіїв навчалися в автошколах формально - експерт фото: biz-liga.net

Цього тижня поліція затримала злочинців, які за 43 тис. грн продавали водійські посвідчення європейського зразка через інтернет. Для цього створили сайт, кол-центр і співпрацювали із групою підставних осіб, що отримували від замовників платежі.

Останні 20 років в Україні мало не щороку виявляють схеми з отримання водійських посвідчень без складення іспитів на знання правил дорожнього руху, водіння та обладнання автомобіля.

"Торік відбувся форум автошкіл. На ньому йшлося про те, що в Україні функціонують "білі" та "сірі" автошколи. У "сірих" автошколах вам формально надають послугу, ніби навчають теорії та практиці. У таких установах ви із самого початку приходите, платите кошти і не з'являєтесь ні на практичному, ні на теоретичному заняттях", - говорить Gazeta.ua експерт із питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

Зазвичай водії, які закінчили такі "сірі" автошколи не орієнтуються у правилах дорожнього руху, спричиняє аварії із тяжкими наслідками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поліцейський у смартфоні": українці можуть доносити на водіїв-порушників

"Учні таких автошкіл формально складають іспити. Тобто це можна вважати продажем водійського посвідчення, - говорить фахівець. - "Сірі" автошколи становлять 70 відсотків від усіх в Україні".

Сьогодні в Україні діють 2 тис. автошкіл. Найбільше їх у містах-мільйонниках й обласних центрах.

"Більша частина із цих 2 тисяч - "сірі" автошколи. Це шокуючі цифри, - говорить Володимир Караваєв. - Щорічно первинне водійське посвідчення отримують 400 тисяч осіб, з них 280 тисяч осіб навчались в автошколах формально. Вони не знають теорію, у них немає практики. Така тенденція триває майже 20 років".

В Україні у водійських посвідченнях з'являться нові позначки. Вони вказуватимуть на обов'язок водія користуватися окулярами, контактними лінзами, пов'язкою на оці, слуховим апаратом або протезом кінцівки. Окрім цього, у посвідченнях зазначатимуть необхідні конструктивні особливості для транспортного засобу та обмеження для водія.

Зараз ви читаєте новину «280 тис. українських водіїв навчалися в автошколах формально - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути