Руйнівники української культури: хто вони?

Художницю Аллу Горську КДБісти убили у віці 41 року. Та ще за життя - її твори нищили партійні функціонери. Хто вони були і чому лишилися при владі?

Вчора був останній день, либонь, головної мистецької події цієї весни - першої ретроспективної виставки Алли Горської в Українському Домі. Море людей, переважно молодь, переважно - перед стіною з датами: в школах нас того не вчать, бачити біографію людини на тлі епохи, для більшості це потрясіння - можливість отак приміряти "на себе" історію, хоча за 10 років, відколи країна живе на самому її, історії, гребені, можна було б і звикнути, але школа, як відомо, ще інертніша структура за армію, тож нарід юрмиться і вбирає, як оленята на водопої... І - уривки розмов:

- А тут про вітражі Київського університету...

- А хіба в Київському університеті є вітражі?

Моя (підслухачки) перша реакція - укол болю: не знають, вони ж справді нічого того не знають, в підручниках історії нічого немає про знищений вітраж до 150-ліття Тараса Шевченка у фойє Червоного корпусу, і сьогоднішнім дітям незалежної України ніхто того не розказав, і в історії Київського університету такого епізоду - як за СРСР не було, так немає й досі...

А воно, між іншим, зовсім інше враження робить, коли навіч тебе б'є по голові реконструкцією. Навіть мене вражає, котра з тою історією, пошепки переказуваною, виросла, а навчаючись у тому самому Червоному корпусі в смурні шербицькі 1970-1980-ті, безліч разів пробувала собі уявити в фойє той бунтарський вітраж ("Україна за ґратами!" - називали його дорослі), - а тут мені якось уперше свінуло (змістився фокус!), що у того акту вандалізму був конкретний виконавець, з ім'ям і, м.ін., біографією в Вікі, - тодішній ректор університету Шевченка Іван Трохимович Швец (саме так він вимагав себе писати - без м'якого знака в кінці!), яий особисто крушив вітраж молотком і потім ще й топтав уламки ногами: красноармєєц зі станції Хутір Михайлівський, теплотехнік за фахом і сталініст до шпіку кісток, про якого Максим Рильський (на вимогу тамтого писатися "Швец", а не "Швець") елеґантно зауважив - що ж, мовляв, досі в українській мові було тільки одне слово з твердим "ц" в кінці - "поц", тепер буде два - "поц" і "Швец"...

І якої ж це приголомшливої сили образ - ректор з молотком (!), що кидається власноруч розбивати мистецький вітраж і ногами топче на друзки скло з обличчям патрона свого університету!.. Якої реформи освіти ми хочемо в країні, де Й ЧЕРЕЗ 60 РОКІВ - цього епізоду в історії університету - все ще НЕМА, привіт Орвеллу, а Швец (сором'язливо прикритий м'яким знаком) - дефілює перед наступними поколіннями як видатний сталінський академік із охолоджування газових турбін?..

...А чому, спитала мене вчора на виставці інша молода жінка, вочевидь розсортувавши-таки в голові шари живої (для мене) і "античної" (для неї) історії 20-го століття, - шістдесятники в 1990-ті якось стушувались, вони ж іще нестарі були?.. Та тому, серденько, що "швеци" після 1991-го як були, так і лишились при владі. - ротації еліт у незалежній Україні не відбулося, не кажучи вже про якусь там люстрацію чи хоча б заборону обиратися до органів влади для людей, які ще вчора "бігали з молотками", тобто відзначилися відверто антиукраїнською діяльністю, від посилання на смерть української інтеліґенції, як Медведчук Стуса (а суддя Григорій Зубець - Валерія Марченка, і далі по списку, ім'я ж їм леґіон), і до нищення української культури в рамках "боротьби з українським буржуазним націоналізмом", адже абсурд очевидний - як можуть будувати державу люди, котрі збудували кар'єру на тому, щоб її ніколи не було, це ж те саме, як коли б тепер запрошувати врядувати на звільнених територіях ждунів і колаборантів, на чиїх руках - кров закатованих по цапських підвалах?..

Але це ми сьогодні навчені новим кривавим досвідом - уже масовим. Той, попередній, менш масовий, званий в КГБшних архівах "ОПЕРАЦИЯ "БЛОК", - не став для українського суспільства щепленням на майбутнє: суспільство не отримало про нього належного знання. Не зважилось, за московським взірцем, засудити вголос "людину з молотком" - і забуло, що непокаране зло, як нелікований рак, - нікуди не дінеться саме собою.

Я олдскульна - я все ще вірю в рятівну силу знання. В те, що "пізнайте правду, і правда визволить вас" (с).

І, судячи з юрб (несподіваних навіть для організаторів) на виставках, подібних відгримілій учора, - не тільки я в це вірю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі