це сприяння в чомусь, підтримка, захист, порятунок тих, хто опинився в небезпеці
Спецпроєкт
Під час повномасштабної війни СЛОВА набули нових сенсів, перетворилися на своєрідні коди, що знаходять відгук у серцях. А кожен українець мріє почути слово, на яке ми вже чекаємо довгий час, – ПЕРЕМОГА.
До другої річниці повномасштабного вторгнення Gazeta.ua хоче вкотре нагадати, що кожен на своєму рівні має щодня робити внесок у наближення перемоги. А шлях до неї лише один – через ДОБРО.
У спецпроєкті “Словник добра” ми розкажемо через слова, як українці почали масово робити добро, перетворили це на правило свого життя. Кожен за останні два роки став амбасадором добра: громадяни зі свого боку роблять усе можливе, український бізнес започатковує амбітні проєкти, щоб наблизити перемогу.
Словник .Добра
спецпроєкт до другої річниці
повномасштабного вторгнення
Багато міжнародних компаній на початку повномасштабної війни призупинило роботу в Україні. Але є й ті, що продовжують працювати, допомагають українцям наближати перемогу. Приклад відповідального бізнесу – група фармацевтичних компаній “Кусум”.

У спецпроєкті Gazeta.ua та “Кусум” ми розкажемо, як компанія під час повномасштабної війни не тільки не зупиняє своєї роботи, а навпаки, намагається нарощувати виробництво, аби допомагати українським медичним закладам, військовим, цивільному населенню.

“Треба, щоб працювала економіка, сплачувалися податки, люди отримували зарплату”
Як міжнародна фармкомпанія з власним виробництвом в Україні допомагає українцям наближати перемогу

Група фармацевтичних компаній “Кусум” працює в Україні з 1997 року. Сучасний завод із виробництва ліків відкрився 2009 року в Сумах майже одночасно з таким же заводом в Індії – на батьківщині засновника компанії Раджива Гупти.

Допомагаємо Україні та не плануємо стишувати оберти
На сьогодні компанія налічує в Україні понад 1100 працівників. У Міністерстві охорони здоров’я України зареєстровано понад 100 лікарських засобів виробництва “Кусум”.

Ми допомагаємо Україні й не плануємо стишувати оберти, кажуть у компанії. Частина працівників “Кусум” на початку повномасштабної війни мобілізувалася до ЗСУ, приєдналася до тероборони. Компанія перераховує гроші на оборону, передає корпоративний транспорт на потреби армії, доставляє гуманітарну допомогу в лікарні та безпосередньо в зону бойових дій.
Ще до початку повномасштабного вторгнення в “Кусум” намагалися привернути увагу до стану цивільних укриттів та почали власним коштом їх ремонтувати

Керівництво компанії займає активну громадянську позицію. Підтримує Україну інформаційно, адже в міжнародних новинах не одразу назвали Путіна терористом та мало розповідали про військові злочини Росії.
Генеральний директор “Кусум” Раджив Гупта в коментарях іноземним журналістам розповідав, як росіяни бомблять українські міста. А після першої атаки українців на Кримський міст у жовтні 2022-го в ефірі індійського телеканалу NDTV пояснював, чий насправді Крим.
Крим належить Україні, він анексований та окупований Росією. Росіяни вторглися в іншу країну й називають українців нацистами. То хто насправді нацисти? Російських військових вважаю терористами: вони вбивають цивільних. Вони заблокували Чорне море, погіршили логістику, але ми продовжуємо працювати. Ніхто не злякався, ми протистоїмо разом і разом переможемо”, – розповів під час ефіру Раджив Гупта.
Раджив Гупта,
генеральний директор “Кусум”
6 березня 2022 року в Індії відбулася Мирна демонстрація на підтримку України
Група фармацевтичних компаній “Кусум” спільно з посольствами України в Індії та Індії в Україні, МЗС Індії протягом перших тижнів війни зібрали 25 т гуманітарної допомоги. Її доставили індійськими військовими літаками до Варшави, а звідти вантажівками – в Україну. Друга партія гуманітарної допомоги на $900 тис. прибула у травні 2022-го. На сьогодні ця допомога стала регулярною. Привозять її кілька разів на рік та розподіляють між військовими, госпіталями, лікувально-профілактичними закладами.
понад
170
становить загальна сума допомоги від “Кусум” протягом двох років повномасштабної війни
мільйонів гривень
З перших хвилин повномасштабного вторгнення ми робили все можливе, щоб побудувати необхідні процеси ефективної допомоги та забезпечення безпеки. Всі керівники компанії були постійно на зв’язку зі своєю командою. Співробітники, які мешкали в західних та центральних областях, приймали в себе та допомагали знайти житло тим, хто виїжджав із зон активних бойових дій. Ми продовжували регулярно виплачувати заробітну плату, незважаючи на те, що наше виробництво було повністю заблоковане й компанія не працювала».
допомога
На початку повномасштабної війни в Сумах жили й навчалися 750 іноземних студентів. За сприяння “Кусум” їм допомогли евакуюватися на початку березня 2022-го, коли місто оточили російські війська.
Врятували іноземних студентів
29-річна Декша Пандей прожила в Україні 10 років. 2013-го вступила на лікарську справу до Національного медуніверситету ім. О. Богомольця в Києві. Провчилася там до 2020-го. Потім вступила до медінституту Сумського університету на спеціальність “Неврологія”.

“У Сумах дуже красиво, люди завжди готові прийти на допомогу, викладачі нам давали хорошу освіту”, – розповідає Декша.
Представники компанії “Кусум” зв’язалися зі студентами у перші дні повномасштабного вторгнення. Повідомили їм, що забезпечать усім необхідним для життя і сприятимуть евакуації в більш безпечні області України.
"“Кусум” опікувалися нами два тижні. Щодня привозили у сховище все, що потрібно, – воду, молоко, овочі, каву, печиво, олію, консерви, медикаменти та засоби гігієни. Застерігали, щоб ми не виходили назовні. 8 березня розпочалась евакуація. Я змогла взяти з собою лише паспорт і ноутбук”, – пригадує студентка. Нині Декша працює неврологом у клініці індійського міста Хайдарабад.
О 5-й ранку 24 лютого 2022 року ми почули вибухи та сирени повітряної тривоги. Одразу спустились у підвал. Нас було 70 студентів. Підвал не облаштований як спеціальне укриття: без світла, душу, обігрівачів. Звідти ми три дні майже не виходили. Потім переїхали до місцевого готелю. Я якраз завершувала навчання на 6-му курсі, мені треба було скласти іспити, тож я готувалася до них у готелі”, – додала Декша Пандей.

Іноземні студенти в Сумах, доставка питної води і продуктів іноземним студентам
“Евакуюватися ми мали ще 7 березня, але повідомили, що це небезпечно, – і відклали від’їзд. Наступного дня все ж таки рушили в дорогу автобусами. Дорогою бачили колони російських військ”, – пригадує 24-річний Мохаммед Разі.
Коли почалася повномасштабна війна, він навчався на 5-му курсі в Сумах. Навчання завершив онлайн. Повернувся до Сум у жовтні 2022 року й перебував там до серпня 2023-го, щоб закінчити навчання на 6-му курсі медінституту. Тепер в Індії чекає інтернатури зі спеціалізації “Терапевт”.
Зазначає, що раніше планував працювати лікарем в Україні.

“Мені дуже подобається погода, зміна пір року, краєвиди, інфраструктура і дороги. Я планував залишитись у Сумах. Моя старша сестра теж училася в Україні на лікаря. Коли почалася війна, вона була в Запоріжжі. Завершила навчання онлайн. У Сумах я вивчив трохи українську мову. Містяни там здебільшого говорили російською, але вже під час повномасштабного вторгнення я більше чув українську”, – додав студент.
21 лютого я зрозумів, що буде війна. Усі новинні канали попереджали про напад. Приготував запаси їжі, води на кілька днів. Але продукти швидко закінчилися, купити не було де. До магазинів стояли довжелезні черги. Також там не приймали оплати карткою, а в багатьох студентів не було готівки”, – розповідає Мохаммед Разі.
25-річний Мукеш Верма нині завершує навчання на кардіолога в Індії. Після евакуації із Сум пробув на батьківщині до листопада 2022-го. Потім у грудні повернувся до України і ще навчався до червня 2023-го.
“Якщо я отримаю колись роботу в Україні, з радістю переїду. Я багато подорожував країною, Львів та Одеса – мої улюблені міста, також був у Харкові. Але на початку повномасштабного вторгнення ми всі хотіли додому до Індії, бо вибухи лунали звідусіль, сирени не змовкали. Ми доти ніколи в житті не чули такого. Як іще ночували в підвалі, однієї ночі вибух пролунав дуже близько до нашого гуртожитку, ніхто так і не заснув тієї ночі. Коли я згодом повернувся до Сум, там усе змінилося: позакривалося багато магазинів, закладів, у людей зникли усмішки з облич. Узимку через атаки росіян ми часто сиділи без електрики. Щовечора вимикали ще й вуличне освітлення, починалася комендантська година”, – розповів Мукеш Верма.

допомога
Фармацевтичне виробництво “Кусум”, незважаючи на повномасштабну війну, продовжує роботу на Сумщині. Є одним із найсучасніших фармацевтичних заводів на території України.
Ліки зі складів роздавали безкоштовно
У перші дні повномасштабного вторгнення на складах “Кусум” працівники комплектували аптечки для тероборони. Коли аптеки були зачинені, забезпечили пацієнтів, хворих на епілепсію, необхідними препаратами.

На підприємстві облаштували укриття з вентиляцією, автоматичною пожежною сигналізацією, медичним блоком.

Через кілька тижнів після вторгнення вдалося частково почати відновлювати виробничі процеси на заводі.

“Адаптація відбувалася рік і досі триває. До 1 квітня 2022 року 90 відсотків працівників повернулися на свої робочі місця. У перші дні вторгнення практично всі логістичні та виробничі процеси було зламано. Ми на деякий час перейшли на “ручне керування бізнесом”, знаходили нові можливості логістики сировини, матеріалів та готових ліків. Розробляли правила організації безпечного виробництва. Для налагодження постачання ліків організували роботу складу в Луцьку”, – додав Раджив Гупта.

З перших днів відвантажували ліки всім, хто їх потребував. Волонтери, військові, представники лікарень приїжджали на завод та склад, і ми допомагали їм”, – розповідає гендиректор Раджив Гупта.

Допомога медустановам лікарськими засобами
Восени 2022-го Росія активно обстрілювала енергетичні об’єкти – й українські міста залишалися на довгий час без електрики. У цей складний час у “Кусум” знайшли спосіб допомогти населенню. У сотнях ліфтів багатоквартирних будинків та цивільних об'єктів розмістили “Скриньки незламності”. Всередині були вода, їжа та базові медикаменти на випадок, якщо людина на кілька годин залишиться ізольованою.

допомога
На початку літа 2022-го запустили соціальний проєкт “Дякуємо українським лікарям”. Метою була підтримка лікарів, які залишилися в Україні та допомагали людям.

Мільйонна допомога стала регулярною
“Доставляти допомогу доводилося у важких умовах під час бойових дій та обстрілів”, – розповіли в компанії “Кусум”.

На кухні в офісі “Кусум” з перших днів війни безперервно готували їжу для ЗСУ, тероборони, поліції та цивільного населення. Вдалося виготовити понад 1 тис. банок курячої тушкованки. Як зазначили в компанії, на той час порожні банки було набагато складніше знайти, ніж сировину для тушкованки. Загалом переробили більш як 20 т курятини.
  • Восени 2022-го працівники компанії зібрали кошти на гемостатичні серветки CELOX для зупинки загрозливих крововтрат

  • доставили на передову комплекти теплого одягу, термоодяг та печі-буржуйки
понад
400
регулярно отримують гуманітарну допомогу ліками від “Кусум”
медичних установ та некомерційних організацій
З перших днів повномасштабного вторгнення “Кусум” активно підтримує ЗСУ:
11,5
млн грн
переказали на рахунки Нацбанку України за цільовим призначенням Збройним силам на початку березня 2022-го
передали захисникам у травні 2022-го
20
службових автівок
компанія пожертвувала на благодійний проєкт “Шоломи для Сумщини”
1
млн грн
  • закупили переносні електростанції для потреб СБУ

  • регулярно допомагає українській армії – передає та ремонтує автомобілі та спецтранспорт, закуповує дрони, човни, тепловізори, одяг, їжу та багато іншого.
Не забуває фармацевтична компанія “Кусум” і про допомогу цивільному населенню. Зокрема продовжує підтримувати дитячий спорт. Дитячо-юнацька спортивна школа №21 у Києві вже 5 років відчуває постійну підтримку від фармкомпанії. Там займаються футболом юнаки від 7 до 21 року. Загалом мають 13 футбольних команд і близько 400 учнів.

Підтримка дитячого спорту теж важлива
Ми розташовані поблизу від офісу “Кусум” у Києві. Якось прийшов до них, познайомився з керівництвом і попросив стати нашими партнерами. Тепер усім дітям “Кусум” купують форму: футболки, шорти, гетри, рюкзаки. Звертаємось у разі потреби приблизно що пів року. Форму кожній із команд купуємо приблизно що 2 роки. Окрім того, нам купують м’ячі. Дітям дарують солодкі подарунки на Миколая, але лише цим допомога не обмежується”, – розповів старший тренер ДЮСШ Віталій Яцик.
Компанія також забезпечує футбольну школу автобусами, якщо їдуть в інші міста на змагання.

“За 5 років було десь 15 виїздів – у Чернігів, Вінницю, Білу Церкву, інші міста. Щоразу їдуть по 50 дітей, яким треба великий автобус. Під час війни це суттєва допомога. Я співпрацюю також із “Кусум” по лінії військової волонтерки. Але підтримка спорту нині теж важлива. Кошти витрачаються на дітей, і ті, коли виростуть й започаткують власний бізнес, згадають цей добрий приклад. Знатимуть, що потрібно своїм успіхом ділитись і підтримувати інших”, – зауважив тренер.

Ми розташовані поблизу від офісу “Кусум” у Києві. Якось прийшов до них, познайомився з керівництвом і попросив стати нашими партнерами. Тепер усім дітям “Кусум” купують форму: футболки, шорти, гетри, рюкзаки. Звертаємось у разі потреби приблизно що пів року. Форму кожній із команд купуємо приблизно що 2 роки. Окрім того, нам купують м’ячі. Дітям дарують солодкі подарунки на Миколая, але лише цим допомога не обмежується”, – розповів старший тренер ДЮСШ Віталій Яцик.
Тут у нас цікаві світлини. Якщо їх нема - вимкніть блокування реклами на цій сторінці і оновіть вкладку:)
У листопаді минулого року в Дніпровському районі Києва відкрили сучасний сквер “Кусум”. Група фармкомпаній виступила основним меценатом.
Площа скверу становить один гектар. Його прикрашає 60 дерев, понад 200 кущів, близько тисячі злаків та декоративних трав. Посадили, зокрема, клени Фрімана, іспанські платани, спіреї, магнолії та гірські сосни. Оздобою нового скверу стали артоб’єкти сучасного українського митця Петра Антипа “Скіфська Діана” та “Пам’ятник каменю”. Скульптор родом із Горлівки Донецької області, але тепер живе і працює в Луцьку.

Окрім скверу, “Кусум” облаштувала і прилеглі території, повністю відремонтувала пішохідні доріжки, замінила вуличне освітлення та багато іншого.
“Однією з перших думок була: якщо ворог має намір знищувати та спотворювати Київ, ми зробимо все можливе, щоб зробити його ще красивішим, привабливішим і комфортнішим для життя”, – сказав Раджив Гупта.

Облаштували сквер з артоб’єктами
Генеральний директор компанії “Кусум” пригадав, як 5 червня 2022 року росіяни обстріляли балістичними ракетами Дарницький і Дніпровський райони столиці.
Цей проєкт символізуватиме дружбу між народами України та Індії. Мені вдвічі приємніше усвідомлювати, що сквер з’явився завдяки ініціативі саме індійської компанії. Це добрий приклад співпраці індійського бізнесу та місцевої влади. Також свідчить про довіру до України індійського бізнесу, який продовжує виконувати свої соціальні обов’язки в цей важкий час”, – зазначив Посол Індії в Україні Харш Кумар Джейн.
Харш Кумар Джейн,
Посол Індії в Україні
Уряд Індії незмінно продовжує надавати гуманітарну допомогу Україні протягом останніх двох років. Перелік допомоги ретельно узгоджується з українськими колегами, відображаючи потреби українського народу у цей складний час. Дотепер гуманітарна допомога включала генератори, лікарські засоби, медичне обладнання, ковдри, намети, спальні мішки тощо.

Гуманітарна допомога від Уряду Індії
Фармацевтична промисловість Індії відіграє ключову роль у покращенні глобального доступу до високоякісних і дешевих лікарських засобів не лише на суворо регульованих ринках, як-от США та ЄС, але й у задоволенні потреб країн із низьким і середнім рівнем доходу.

“Індія та Україна успішно розвивають співпрацю у фармацевтичній галузі. Індія – один із найбільших експортерів до України фармацевтичної продукції, включно з АФІ. Індійці інвестували в Україну, зокрема у фармацевтичну галузь, але потенціал набагато більший. Індійські компанії будуть раді інвестувати в Україну за умови, що держава запропонує прозорий, стабільний та сприятливий інвестиційний і бізнес-клімат”, – додав пан Посол.
Крім того, Уряд Індії надав фінансову підтримку Київській гімназії східних мов №1 для проведення ремонту, переобладнання та оновлення деяких класних кімнат цього навчального закладу, а також ГО “Товариство “Україна – Індія” – для його програми, спрямованої на відновлення психологічного здоров’я молоді та дітей столиці.

Також, враховуючи налаштованість Уряду Індії продовжувати надавати гуманітарну допомогу Україні, ми запропонували Уряду України механізм партнерської програми розвитку Індії для гуманітарної підтримки та допомоги у сфері відбудови – High Impact Community Development Project (HICDP). У рамках цього механізму Уряд Індії надаватиме грантову допомогу на кожен проєкт розвитку громади в Україні, погоджений обома сторонами, в розмірі до 1,5 мільйона доларів США”, – розповів Посол Індії в Україні Харш Кумар Джейн.

Засновник групи фармацевтичних компаній “Кусум” Раджив Гупта лише за останній рік отримав відзнаки від президента України “За оборону України” й Верховної Ради – "За заслуги перед Українським народом".
Позиція відповідального бізнесу
Після початку повномасштабного вторгнення в “Кусум” перебудували більшість бізнес-процесів. Логістику сировини та матеріалів, а також планування запасів було повністю переглянуто.
“Перемістили склад у більш безпечне місце, налагодили логістичні ланцюжки, знайшли нових партнерів. Переселили співробітників з окупованих територій та надали їм роботу. Викликом стала відсутність електроенергії. На заводі та в офісі було встановлено необхідне устаткування для забезпечення максимальної автономії та захисту – генератори, ємності з питною водою, систему фільтрації повітря на випадок ядерного вибуху, облаштували спальні місця, зробили запаси їжі та одягу, закупили захисний спецодяг, постійно працювала кухня та багато всього іншого. Проводили тренінги для працівників щодо різних видів безпеки, закупили й передали спеціальні персональні аптечки для співробітників і навіть калій-йодид”, – підсумував Раджив Гупта.
Ми й надалі будемо працювати, незважаючи на складний час. Військові боронять Україну на полі бою, але треба, щоб працювала й економіка, сплачувалися податки, люди отримували зарплату. Бо без цього країні буде дуже складно перемогти”, – говорить Раджив Гупта.
Група фармацевтичних компаній “Кусум” – це яскравий приклад вагомої допомоги бізнесу країні. У компанії зазначають, що й надалі продовжуватимуть працювати задля перемоги України. А також допомагатимуть тим, хто цього потребує.

Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Ірина ЛЕВИЦЬКА Авторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Матеріал підготовано за підтримки: