Ядерна парасолька НАТО в Європі. Кого вона прикриє?

І Франція, і Велика Британія замислюються над переглядом стратегії ядерного стримування Росії у Європі. Однак чи мають вони достатньо ресурсів?

Politico: У своєму недавньому виступі в Сорбонні президент Франції Еммануель Макрон говорив про те, що для протистояння загрозі, яку становить ядерна зброя Росії, Європі потрібна власна ядерна оборона. І на цьому фронті, за його словами, Франція може відіграти життєво важливу роль. Якою саме може бути роль Франції, Макрон не уточнив. Однак у наступному інтерв'ю він повернувся до цієї теми, маючи на увазі майбутній саміт Європейського політичного співтовариства, який відбудеться у Великій Британії, і пообіцяв провести повне обговорення того, як ядерне стримування Франції може сприяти європейській безпеці. Він сказав, що сподівається завершити це обговорення в найближчі місяці.

Питання в тому, чи міг Макрон натякати на щось подібне щодо політики Великої Британії? Сполучене Королівство також є державою, що володіє ядерною зброєю, але, на відміну від Франції, Велика Британія вже виклала свою політику щодо використання ядерного стримування для захисту своїх союзників. Ядерні боєголовки Сполученого Королівства встановлені на ракетах Trident, які запускаються підводними човнами класу Vanguard, які не можна помітити під час патрулювання. І один із цих підводних човнів завжди в морі, готовий запустити свої ядерні ракети, якщо буде наказ.

...мало хто серйозно вірить, що Сполучене Королівство справді запустило б ядерні ракети проти російських міст, якби Москва спочатку атакувала союзника по НАТО, а не безпосередньо Сполучене Королівство

З 1962 року Велика Британія передала свою ядерну зброю для захисту НАТО, хоча прем'єрміністр країни має одноосібний контроль над цією зброєю. За словами британського уряду: "Ми розглядатимемо можливість використання нашої ядерної зброї лише в екстремальних обставинах самооборони, включаючи захист наших союзників по НАТО". Тим не менш, мало хто серйозно вірить, що Сполучене Королівство справді запустило б ядерні ракети проти російських міст, якби Москва спочатку атакувала союзника по НАТО, а не безпосередньо Сполучене Королівство.

Франція, тим часом, має більше ядерної зброї, ніж Сполучене Королівство, більшість її боєголовок розміщено на підводних човнах класу "Тріумфант", а інші - на авіаносцях або наземних літаках. Однак Франція ніколи не "декларувала" і не "передавала" свою ядерну зброю НАТО. Французька ядерна зброя існує лише для того, щоб захищати Францію. Щоб справді зрозуміти, що Макрон мав на увазі у своїй промові в Сорбонні, ми повинні згадати його Єлисейську промову 2020 року, де він згадав про використання французькою ядерної зброї. У цій заяві Макрон натякнув, що Франція може використовувати їі для захисту європейських союзників. Він сказав, що ядерне стримування є останнім засобом захисту життєво важливих інтересів країни, але він також додав, що тепер ці інтереси мають європейський вимір.

Ядерні парасолі Франції та Великої Британії досить реальні, але правда в тому, що вони достатньо широкі лише для того, щоб покрити їх самих

Здається, Макрон запропонував варіант ядерної політики Великій Британії. Макрон має рацію, коли каже про ризик домінування Росії над неядерними озброєними європейськими союзниками, загрожуючи або застосовуючи тактичну ядерну зброю в будь-якому конфлікті. Але без США Європі складно мати дієвий механізм противаги можливому використанню Росією тактичної ядерної зброї. Ядерні парасолі Франції та Великої Британії досить реальні, але правда в тому, що вони достатньо широкі лише для того, щоб покрити їх самих.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі