Споживання овочів є профілактикою онкозахворювань травного тракту
Їх слід додавати майже до кожного прийому їжі
У період карантину намагайтесь харчуватися повноцінно. Важлива складова такого харчування рослинна їжа. І ключова позиція належить овочам. Тому включати їх в раціон - важливе завдання, для адекватного і збалансованого харчування всієї родини. За своїм багаторічним практичним досвідом знаю, що у більшості раціон не відповідає рекомендаціям щодо прийому необхідної кількості овочів і фруктів щодня.
Овочі - це одне з основних джерел рослинних волокон (клітковина, пектин), вітамінів, мікро- та макроелементів. Споживання овочів - це профілактика онкологічних захворювань травного тракту, дисбактеріозів, ожиріння, хронічних закрепів і підримка імунітету.
Овочі - це одне з основних джерел рослинних волокон, вітамінів, мікро- та макроелементів
Зараз, під час карантину, треба звести до мінімуму походи в магазин і мати запас продуктів. Ми повинні продумати асортимент овочів, які зможемо приготувати або вживати в сирому вигляді.
Якими овочами зараз можна запастися?
1. Заморожені овочі. Зараз їх вибір досить великий. Це різні капусти - броколі, цвітна, брюссельська, романеска, спаржева квасоля, шпинат, помідори, болгарський перець та інші. Є навіть заморожені гриби і морква. Вони є в сумішах або продаються кожен окремо. Такі овочі використовуйте для приготування супів, овочевих рагу і запіканок, відкритих пирогів на основі цільнозернового борошна.
2. Квашені овочі. Це і капуста, і огірки, і помідори. З огляду на те, що такі продукти можуть містити сіль, їх бажано не вживати у великій кількості і не їсти на вечерю. Їх можна додавати в вінегрети, поєднувати з іншими овочевими стравами, класти в супи або використовувати як самостійний гарнір, приклад, квашена капуста.
3. Коренеплоди. Крім моркви, картоплі та буряків, є ще корисні - корінь селери, пастернаку, топінамбур, батат. З них можна готувати пюре, додавати в рагу, супи. Головне знайти кілька смачних рецептів.
Крім моркви, картоплі та буряків, є ще корисні - корінь селери, пастернаку, топінамбур, батат
4. Консервовані салати. Кабачкова ікра, лечо, баклажани і т. д. Такі продукти нерідко містять оцет, тому часто вживати їх не рекомендую. Але якщо це домашні закрутки без додавання оцту, вони цілком підходять, щоб покращити овочевий асортимент.
5. Сирі овочі. Це різні салатні мікси, зелень, помідори, огірки, перець. Зараз є капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, порей... Є що обрати і чим запастися.
Овочі - універсальний продукт, їх можна і потрібно додавати практично в усі прийоми їжі. Якщо ви, наприклад, будете готувати пасту з сиром, додайте туди приготовлені на парі суцвіття цвітної капусти або брокколі. Додайте гриби, спаржеву квасолю або фенхель до рису чи кускусу. У котлетний фарш покладіть попередньо приготовану або сиру цвітну чи качанну капусту. А моркву з цибулею можна додавати практично до будь-якого м'яса або риби.
Варіантів безліч! Будьте винахідливі на кухні.
Овочі та фрукти в будь-якому вигляді - замороженому, свіжому, квашеному, допоможуть підтримати на належному рівні здоров'я вашої сім'ї.
Коментарі