четвер, 16 травня 2024 12:19

Яке тонування автомобіля дозволене в Україні

Тонування вікон автомобіля дає змогу захистити салон від впливу ультрафіолетових променів і поглядів сторонніх людей, збільшуючи рівень приватності та безпеки. Однак, якщо в авто будуть занадто темні вікна, є ризик отримати штраф, тому під час замовлення тонування автомобіля слід врахувати норми ДСТУ України.

Автор: stek.odessa.ua
  Тонування вікон автомобіля дає змогу захистити салон від впливу ультрафіолетових променів і поглядів сторонніх людей, збільшуючи рівень приватності та безпеки
Тонування вікон автомобіля дає змогу захистити салон від впливу ультрафіолетових променів і поглядів сторонніх людей, збільшуючи рівень приватності та безпеки

Причина обмежень - безпека на дорозі, адже надмірне тонування лобового скла погіршує видимість, особливо в темний час доби, під час туману або дощу. У таких умовах водієві важче орієнтуватися на дорозі, що підвищує ризик виникнення ДТП, пошкоджень авто та травм у пасажирів. Тобто плівка має бути достатньо прозорою, щоб забезпечити належну видимість водієві як вдень, так і вночі, а також не повинна змінювати сприйняття білого, червоного, жовтого, зеленого та блакитного кольорів.

Рівень затемнення залежить від ступеня світлопропускання плівки, який вимірюється спеціальним приладом - тауметром. Водночас важливо розуміти, що апарат показує не відсоток тонування плівки, а відсоток світла, який ця плівка пропускає в салон.

Крім звичайної тонувальної плівки, існує також дзеркальна, яка унеможливлює будь-яку видимість з вулиці, забезпечуючи відбивний ефект. Такими плівками тонувати авто в Україні заборонено.

Порушення правил тонування може призводити до штрафів й адміністративних покарань, зокрема до тимчасової заборони на керування автомобілем. Тому перед встановленням тонувальної плівки необхідно ретельно дослідити законодавство і переконатися, що вибраний варіант відповідає всім вимогам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як власноруч швидко та легко прибрати подряпини на машині: автосервіс не знадобиться

Стандарти тонування скла автомобіля в Україні

Наводимо актуальні вимоги до тонування скла за ГОСТом:
● тонування на лобове скло - допускається затемнювальна смуга до 14 см завширшки, світлопропускання не нижче 75%;
● переднє бічне скло - допускається суцільне тонування, світлопропускання не нижче 70%;
● заднє скло - обмежень немає;
● все скло - заборонена дзеркальна плівка.

На ринку існує кілька видів тонувальних плівок, кожен з яких має свої переваги й недоліки. Оптимальний матеріал для тонування скла - сучасні високотехнологічні атермальні плівки. Вони повністю прозорі зсередини, але водночас забезпечують високий ступінь захисту від ультрафіолету, а також зменшують навантаження на очі та яскравість відблисків.

Автор: stek.odessa.ua
  Затонувати машину атермальною плівкою в Одесі можна в детейлінг-студії STEK Odesa
Затонувати машину атермальною плівкою в Одесі можна в детейлінг-студії STEK Odesa

Де замовити тонування скла авто в Одесі

Затонувати машину атермальною плівкою в Одесі можна в детейлінг-студії STEK Odesa, яка вже понад 10 років надає послуги з захисту кузова авто, стайлінгу й наклеювання тонування.

STEK Odesa пропонує тонування скла автомобіля атермальною плівкою з дотриманням українського та європейського законодавств, а також надає гарантію на послуги й матеріал до 7 років. Щоб дізнатися орієнтовну вартість і замовити послугу, залиште заявку на консультацію на сайті центру або зателефонуйте менеджеру.

Досвідчений механік Крейг закликав автомобілістів звернути увагу на найбільш поширену причину відмови ручного гальма.

Він дав глядачам TikTok можливість зазирнути під машину, де вказав на конкретну частину, яка знаходиться під загрозою. Про це пише The Sun.

Мова йде про важіль стоянкового гальма, що включається і утримує гальмо, коли ви натискаєте на ручне гальмо в автомобілі. Однак з часом цей механізм може почати спрацьовувати, роблячи його менш ефективним.

"Зазвичай ми бачимо, що саме цей важіль може прилипнути. Це відтворює вихідну точку для ручного гальма, тому ручне гальмо стає набагато слабшим", - сказав Крейг.

Зараз ви читаєте новину «Яке тонування автомобіля дозволене в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути